kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Sinema piyasasında yarıya yakın payı elinde bulunduran Özen Film'in sahibi Mehmet Soyarslan: 'Son Osmanlı'nın maliyeti yüksekti ama para kazanamadık.

Halk kendini sinemada görmek istiyor!

ÖZLEM AVCI
09.03.2009
Gişe yapan filmlere imza atan Özen Film'in sahibi Mehmet Soyarslan, 'Recep İvedik'e olan ilginin nedenini açıkladı: Halk sinemada kendi kültürünü görmek istiyor. Bu tüm dünyada böyle! Mesela ABD'de, Amerikan filmleri iş yapıyor..
'Recep İvedik', 'Muro', 'Güz Sancısı' gibi yüksek gişeli filmlere imza atan Özen Film'in sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soyarslan, sinema sektörü hakkında açıklamalar yaptı. Sinema piyasasında yarıya yakın payı elinde bulunduran Soyarslan, 'Recep İvedik'e olan büyük ilginin nedenlerini ve krizin sektöre olan yansımalarına açıklık getirdi. Şahan Gökbakar ve Cem Yılmaz rekabetini de yorumladı...

DÜŞÜNDÜRMEK İSTEDİK
* Faruk Aksoy'la ortak yapımcısı olduğunuz 'Recep İvedik'le herkesi güldürdünüz. Ama yine yapımcı olarak imza attığınız 'Umut' filmiyle ağlattınız...
'Recep İvedik' bizim de yüzümüzü güldürdü. Güldürmek güzel ama düşündürmek, insanların gözyaşlarıyla anlatacağı bir film de yapalım dedik. 'Umut' bu şekilde ortaya çıktı. İlginç bir hikayeydi.

* Hangi yönleri ilginç geldi size?
'Umut' aslında temel olarak bir gerçeği anlatıyor. Bu gerçek evrensel bir gerçektir. Para ve güç öyle insanların elinde ki bunları toplumun yararına kullanmak yerine, zararına kullanıyorlar. Buna mani olacak unsur, insanların vicdanıdır. Öyle insanlar var ki, bir emriyle hiç suçsuz bir insanın hayatını sona erdirebilir. Bizim filmimiz bu konuda uyarıyor insanları... 'Bir kadın ve erkek, bir aşk, küçük bir çocuk böyle bir fırtına içinde nasıl hayatta kalır? Kendilerine göre buldukları kurtuluş nedir? Siz olsanız ne yapardınız?' sorularıyla insanları baş başa bırakıyor.

* Ekonomik krize rağmen 'Recep İvedik' gişe rekoru kırıyor. Halkın filme olan ilgisini neye bağlıyorsunuz?
'Kriz sinemayı etkilemedi' diyemeyiz; çok etkilendi. Ama değişik duygu ve düşünceleri anlatan filmler gişe yapıyor. 'Muro' karakteri çok beğenildi, 'Recep İvedik' de... Çünkü onlar halkın içinden.. Artık halk kendine ait filmleri; kendi ürünlerini ve kültürlerini görmek istiyor. Bunun için en iyi örnek Amerika'dır. Amerika'da yüzde 95 Amerikan filmleri iş yapıyor. Son yıllarda özellikle Amerika'da başlayan 'kendi filmini daha çok izlemek' durumu diğer ülkelere de yayıldı. Örneğin Polonya'da 'Titanik' çıktığında üç milyon kişi izledi. Aynı tarihte kendi tarihlerini anlatan 'Savaş ve Kılıç' vizyona girdiğinde tam 6 milyon kişi izledi. Bu çok önemli bir mesajdır. Artık ülkeler kendi filmlerini ön planda tutuyorlar. Türkiye'de bunların arasında girmiş durumda...

* Sinema sektörünün krizden az etkilenmesi için neler yapılması gerek?
Krizin etkisi ancak devletin desteğiyle azalabilir. Mesela halka açık kültür merkezlerinde elektrik ve su gibi şeyler ucuz sağlanır. Bu merkezler insanlara hizmet vermek için bulunuyor. Diğer taraftan kiralar arttı. Ne yapacağımızı şaşırdık.

BAKANLIK DESTEK OLMADI
* Kültür Bakanlığı'nın size bir katkısı olmuyor mu?
'Son Osmanlı Yandım Ali'nin ikincisini çekeceğiz dedik ve müracaat ettik. Ama kabul etmediler. Tarihimize ışık tutan bir filme destek olmadılar.

* Peki bu projeden vazgeçtiniz mi?
Henüz vazgeçmedik. Belki bir ortak yapım şeklinde olabilir. Yine aynı kadroyla çalışmayı düşünüyoruz.

* Film piyasasının ne kadarı elinizde?
Bu devamlı değişir. Bazen birkaç sene biz önde oluruz, sonra diğerleri olur. Yabancı filmlere ilgi çok azaldı. Yabancı filmler de dağıtıyoruz ama onlar artık birkaç sene öncesi kadar iş yapmıyor. 'Recep İvedik', 'Güz Sancısı', 'Muro' gibi filmlerin iyi iş yapması, bizi o dönemlerde piyasanın başına getirir. Yarıya yakın bir pazar payı oluşmuş oluyor. Ama bu kârlılık anlamına gelmiyor. 'Son Osmanlı'nın maliyeti yüksekti ama para kazanamadık mesela.
Haberin fotoğrafları