kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ulaşım da parasız olmalı

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
09.03.2009
* Gerçekten bedava su, elektrik mümkün mü?
Bunun hayal olduğunu düşünenler var. Ama ülkemiz kendisine yetecek enerji üretimini sağlayabilecek durumda. Tabii enerjide dışa bağımlılığın ortadan kaldırılacağı bir yönetim sistemine geçilmediği sürece bedava kullanım mümkün olmayacaktır. Kaldı ki bunu yalnızca biz söylemiyoruz, akademisyenler ve konunun uzmanları tarafından da ifade ediliyor. Kendi enerjimizi üstelik bedava üretebilecek kaynaklara sahipken, ülkemiz her alanda olduğu gibi enerji alanında da dışa bağımlı hale getirildi. Şimdi sırada suyun özelleştirilmesi var. Dereler ve akarsular özelleştirilmeye çalışılıyor. Yağmur suyunu toplamanın bile yasaklanacağı bir döneme doğru gidiyor ülkemiz.

* İstanbul trafiğine bir çözüm projeniz var mı?
Bu sorun iyi planlama ile çözülebilecek durumdayken, kar güdüsü ve otomotiv satışlarını artırma kaygısı nedeniyle iyice içinden çıkılmaz hale gelmiş durumda. Trafik sorunun çözümü toplu taşıma olanaklarının artırılmasından geçiyor. Bugün çözüm diye sunulanlar çözüm olmaktan ziyade sorunların ağırlaşmasına neden olduğu gibi, emekçiler açısından işe gidip gelmek dahi aylık bütçelerinde önemli bir toplama ulaşıyor. Oysa merkezi bir planlama ile ulaşım bedava hale getirilebilir.

* Ya yoksulluk?
Biz projelerle hareket eden, siyaset yapan bir parti değiliz. Kapitalist dünya da yoksulluğu azaltma projeleri yapıyor. Tek bir amaçları var; tüketimin azalmaması. Bir taşla iki kuş vuruyor, hem borçlandırıyorlar hem de kapitalist düzenin devamı için ek kaynak yaratıyorlar. Bizim açımızdan toplumsal üretimden elde edilen değerin tümüyle vatandaşların gereksinimleri karşılanacağı için yoksulluk olmayacak. Herkesin bir işi olacak, herkesin çalışma hakkı olacak. Yoksulluğu yaratan tüm unsurlar ortadan kaldırılmış olacak.