kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Clinton'dan mesaj var: Obama geliyor

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
07.03.2009
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türkiye ziyaretinde Obama'nın gelecek ay ülkemize geleceğini duyurarak sürpriz yaptı. Meslektaşı Babacan'la basın toplantısında iki ülke ilişkileri için sıcak mesajlar verdi..
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un dün tüm gün boyunca Ankara'da yaptığı resmi temaslara damgasını Babacan ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında duyurduğu Barack Obama'nın önümüzdeki ay Türkiye'ye geleceği haberi damgasını vurdu. Önceki gün Cenevre'den hareket etmeden önce Başkan Obama ile telefonla görüştüğünü söyleyen Clinton, Başkan Obama, Türkiye ile dostluğumuza verdiği değerin bir yansıması olarak benden kişisel bir mesaj iletmemi istedi. Başkan bana bir ay içerisinde Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi. Henüz planlama aşamasındayız ve o da çok heyecanlı. Eve döndüğümde Başkan Obama'ya buraya geldiğinde sıcak karşılanacağını söyleyeceğim" dedi.

MESAJ TÜRKiYE'DEN Mİ?
Clinton, bir gazetecinin, "Başkan 100 gün içerisinde Müslüman bir ülkeye gidecekti. Mesajını Türkiye'den mi verecek" sorusuna ise "Hayır. bu henüz belirlenmedi" yanıtını verdi. Clinton'un meslekdaşı Ali Babacan ile düzenlediği ortak basın toplantısında PKK ile mücadeleden, AB üyeliğine ve Ortadoğu'da barışa kadar pek çok konuda Türkiye ile işbirliği öngören sıcak mesajlar verdi. İşte Babacan ve Clinton'un basın toplantısında sar ettiği sözlerden bazıları:

* Terörle mücadele Clinton: Ortak düşmanımız PKK'yı yenmek için işbirliğini güçlendireceğiz.

* Irak'tan çekilme Clinton: Irak'tan çekilme için planlama aşamasındayız. Bu konuda Türkiye dahil NATO müttefikleriyle istişarelerdeyiz. Babacan: İşbirliğine hazırız

* Türkiye'nin arabuluculuğu Clinton: Suriye-İsrail arasında izlediğiniz yapıcı rolü önemsiyoruz. Suriye ile yeni bir sayfa açabilir miyiz diye bakıyoruz.

* İran'la diyalog Babacan: İran'ın izolasyonundan ortaya çıkan daha büyük bir kaos oldu. Clinton: Diyalog imkanlarına bakacağız. Gül'ün İran ziyareti önemli.

* Afganistan-Pakistan Clinton: Afganistan'da Türkiye'nin bize yapacağı katkısı çok önemli. Babacan: Pakistan konusunda endişeliyiz. Bölgeye daha fazla maddi, siyasi ve eğitim alanında destek olmalıyız.

* Ermeni meselesi Babacan: Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için görüşmelerimiz kararlılıkla sürüyor. Clinton: Bu süreci umutla bekliyoruz, kaygılarınızı biliyoruz.

* AB üyeliği Clinton: Obama yönetimi olarak müttefikimiz Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz.