kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB ile ticaret yavaşladı 8 bin TIR parkta uyuyor

OLCAY AYDİLEK ANKARA
07.03.2009
Türkiye'nin ithalat ve ihracatının bir anda sert biçimde düşmesi, uluslararası yük taşımacılığı yapan şirketlerin bir bölümünü iflasın eşiğine getirdi..
Ekonomik kriz nedeniyle gerek yük gerekse yolcu taşımacılığı yapan şirketlerde iflas alarmı verildi. Türkiye'nin ithalat ve ihracatının bir anda sert biçimde düşmesi, TIR'larla uluslararası yük taşıyan şirketlerin bir bölümünü iflasın eşiğine getirdi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nden (UND) alınan bilgiye göre, Avrupa ülkelerine yönelik seferler, bu yıl ocak ayında, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 24 azalarak, 31 bin 94'ten, 23 bin 608'e geriledi. En dikkat çekici düşüş yüzde 50 ile İngiltere'de görüldü.

4 SEFERDEN BİRİ DURDU
UND Başkanı Tamer Dinçşahin, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine yaptığı seferlerin, bu yılın ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 azaldığını açıkladı. Seferlerde oransal anlamda en dikkat çekici düşüşün yüzde 50 ile İngiltere'de görüldüğünü belirten Dinçşahin, "Romanya'da yüzde 45, Macaristan'da yüzde 33, İspanya'da yüzde 31, Fransa'da yüzde 29, İtalya'da yüzde 28 ve Almanya'da yüzde 21, Rusya'da yüzde 22 azalma var" diye konuştu. Kriz döneminde Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan'a yönelik ticaretin arttığını kaydeden UND Başkanı Dinçşahin, artışın meydana gelen kayıpları kapatacak düzeyde olmadığının altını çizdi.

KREDİ KRİZİ YAŞANABİLİR
Taşımacılık şirketleri, ekonominin iyi gittiği dönemde filolarını, bankalardan aldıkları kredilerle büyüttü. Şirketlerin, bankalara ciddi tutarda kredi borcu bulunuyor. Ekonomik kriz nedeniyle gelirleri azalan şirketlerin, kredi geri ödemesinde de sorunlar gözleniyor. UND Başkanı Dinçşahin, krizin devam etmesi halinde kredinin çok önemli bir sorun halini alacağını vurguladı.