kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'nın Türkiye ziyareti

Giriş Saati : 08.03.2009 10:28
Güncelleme : 08.03.2009 19:29
Yeni Haber
ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın yakınlarda Türkiye'ye yapması beklenen geziye ilişkin çıkan yorum haberde, Türkiye'nin, "demokratik sistemi içinde, dini ve laik değerleri birlikte bulundurmayı başardığı" belirtildi.

Haberde Obama'nın, gelecek ay başında Avrupa'ya yapacağı gezinin son durağı olarak Türkiye'ye gitmesinin beklendiği anlatıldı.

Obama'nın, Londra'daki G-20 liderleri toplantısı ve hemen arkasından gelecek Strasbourg'daki NATO zirvesi ve Prag'daki Avrupa Birliği liderleriyle yapılacak toplantının ardından Türkiye'yi ziyaret etmesinin, kuvvetle muhtemel olduğuna işaret edildi.

Washington Post'un yorum haberinde, Türkiye'nin, "ılımlı bir İslami parti" tarafından idare edilmekte olduğu görüşüne yer verilerek, "Türkiye, demokratik sisteminde dini ve laik değerleri birlikte bulundurmayı başardı. Orta Doğu'daki Arap ülkeleri ise, bunu aynı başarıyla sağlayamadı" denildi.

Gazeteye konuşan ABD'nin eski dışişleri bakan yardımcısı ve eski Ankara büyükelçisi Marc Grossman da, "Türkiye, medeniyetlerarası çatışma yaşanmasına gerek olmadığını gösteren ülkelerden biri" ifadesini kullandı.

Washington Post, Obama'nın Türkiye'ye yapacağı ziyaretle, dünya Müslümanlarına hitaben yapmaya söz verdiği konuşmanın yapılacağı gezinin birbirinde farklı olmasının beklendiğini kaydetti.

Yazıda, Türkiye'yi ziyaret planının, Obama'nın İslam dünyasına yönelik gelişmekte olan diplomatik yaklaşımında, Ankara'nın merkezi önemini yansıtacağı ifade edildi. Obama'nın, Avrupa gezisini Türkiye durağıyla sona erdirerek, "büyüyen bir piyasa, askeri müttefik ve Kafkasya'nın enerji kaynaklarının aktarılmasında kilit bir oyuncu" olan Türkiye'nın önemini vurgulamayı amaçladığı belirtildi.

Obama yönetiminin üst düzeyde bir yetkilisi, gazeteye açıklamasında, "bu ziyaret, Avrupa'nın önemli bir parçası ve Müslüman dünyasının önemli bir sesi olan Türkiye ile aramızdaki derin ittifakı vurguluyor" dedi.

AA