kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
STELYO BERBERAKİS

Karnavaldan sonra Yunanistan’da perhiz günleri başladı

Yunanistan'da geçen hafta karnaval günleri yaşandıKarnaval günleri 40 gün sonra kutlanacak Paskalya yortuları için bir "start" oluşturuyor. İsa'nın dirilişini simgeleyen Paskalya yortularına kadar dinine bağlı Hıristiyanlar, karnaval günlerinden sonra 40 gün boyunca bir nevi "oruç" olan perhiz tutarlarPerhizin oruç ile arasındaki fark; 40 gün boyunca et, yumurta, süt, tereyağ gibi proteinli gıda maddelerinin yenilmemesinden kaynaklanıyor.

Bu nedenle karnavalın son gününde (geçtiğimiz pazartesi günü) tüm evlerde deniz ürünleri yenir. Kalamarlar, ahtapotlar, karidesler, taraklar, midyeler pişirilir; uzo ve şarap kadehlerine şarkılar, danslar eşlik eder.

Yaklaşık bir hafta süren karnaval günlerinde ise herkes dilediği gibi giyinir. Maskeli balolar düzenlenir. Her yıl olduğu gibi geçen hafta da tüm ülkede kutlanan Karnaval şenliklerinde her bir kent, köy ya da semt kendi karnaval geçitleri düzenlediKarnavalı en görkemli bir biçimde kutlayan kent ise yine Atina'nın batısındaki Patras kenti oldu

Aynı dönemlerde kutlanan Brezilya'daki şaşalı karnaval geçitlerine benzemese de Patras kentinde de tüm insanlar örgütlenmiş olarak çeşitli ve rengarenk maskeli kıyafetleriyle yollara döküldüKarnaval geçitleri düzenlendi. Çeşitli kentlerde düzenlenen benzeri karnaval geçitlerinde gündemdeki siyasi gelişmeler karikatürize edilir.

Bu yılki geçitlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da vardı
"Türk-Yunan Dostluğu" adı altındaki geçitte, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile Başbakan Erdoğan'ın el sıkışan mankenleri yer aldı. Karamanlis'in sırtında Türk bayrağı; Erdoğan'ın sırtında ise Yunan bayrağı olması dikkatleri çekti.

Karnaval geçitlerinde Yunanistan'a yerleşmiş olan Brezilyalı bayanlar her zaman başroldedir. Samba danslarıyla, el şakaları ve söyledikleri şarkılar ve en önemlisi Brezilya karnavallarına has ufacık giysileri içindeki yılan gibi kıvrılan bedenleriyle Brezilyalılar her zaman insanın yüreğini hoplatır.
Yunanistan karnaval günlerini bu haftadan itibaren geride bıraktı. Dinine sıkıca bağlı olanlar perhiz günlerine başladı. Perhiz günlerinde bundan böyle yalnız deniz ürünleri, turşu, haşlanmış sebze, zeytin, helva yenilecek

Ancak dinine sıkıca bağlı olmayanlar da bu yıl, bu kez Yunanistan'ın da kapısını çalan küresel mali kriz nedeniyle benzeri bir perhize girecekAşırı tüketiciliğiyle tanınan Yunanlıların bu yıl giysilerinden ve lüks yaşamlarından kesip tasarruflarını "bir köşeye" koymayı tercih edeceğe benziyor.

Tam 40 gün sonraki Paskalya yortusunda ise İsa peygamberin göklere yükselmesinin kutlanması için kuzular çevrilecek. 3 ila 5 gün arasında değişen bayram tatillerde insanlar ya kırlara koşacak. Yunanlılar Paskalya tatillerindeki yurt dışı seyahatlerinde genel olarak İstanbul'u tercih ederdi.

Ancak bu yıl tüm dünya vatandaşları için geçerli olan "zorunlu" perhizlerin, ne yabancı turistlerin Yunanistan'a gelmesine ne de Yunanlıların yurt dışı seyahatlerine kolaylık sağlayacağa benziyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın