kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mektupla ''baca'' uyarısı

Giriş Saati : 02.03.2009 12:57
Güncelleme : 02.03.2009 22:39
Yeni Haber
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü, baca gazı zehirlenmeleri ve ölümlerinin önüne geçilmesi için doğalgaz abonelerine uyarı mektubu gönderdi.

Ankara'da baca gazı nedeniyle zehirlenmelerin yaşanmasının ardından şirket, apartman yönetimlerine gönderdiği mektupta, can ve mal güvenlikleri için alınması gereken önlemler sıralanıyor.

Mektupta, baca zehirlenmeleri ve ölümlerinin, doğalgazla çalışan bacalı cihazlarda baca tıkanmaları, cihaz için gerekli olan ventilasyonun kapatılması, baca sensörünün çalışmaması ve cihaz bacasına aspiratör gibi cihazların bağlanmasından kaynaklandığı vurgulanarak, şu uyarılarda bulunuluyor:

''Cihaz bacalarını yılda en az bir kez kış sezonu öncesi mutlaka itfaiyeye temizlettiriniz.

Bacalı cihaz için gerekli olan taze hava teminini sağlayan ventilasyonu kesinlikle kapatmayınız. Havalandırma menfezleri hiçbir şekilde kapatılmamalı.

Eğer ventilasyon cihazı mutfak camına monte edilmişse balkonun dışı cam, PVC, ahşap doğrama gibi şeylerle kapatılmamalı, gömme balkonların PVC ya da ahşap doğrama ile kapatılması halinde ventilasyonun atmosfere doğrudan açılan en dış duvar ya da zemine monte edilmesi gerekmektedir.

Bacalı cihazlarınıza mutlaka baca sensörü taktırınız, uygun ve çalışır olduğunu yetkili servislere kontrol ettiriniz.

Cihaz bacalarına aspiratör vb. cihazları kesinlikle bağlamayınız.

Bacalarınıza baca şapkası taktırınız.

Cihaz baca bağlantısının tekniğe uygun olarak yapılmasını sağlayınız.''

BAŞKENTTEKİ DOĞALGAZ ZEHİRLENMELERİ

Başkentgaz'ın yetki verdiği firmalardan alınan baca raporlarının sorumluluk süresinin 1 yıl olduğuna işaret edilen mektupta, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu uyarınca, ''İç tesisata yapılacak izinsiz tadilat, uygunsuz ve kötü kullanım, yanlış ve bozuk ekipman kullanılması, proje dışı tesisat yapımı ile tesisatın bakımsızlığı nedeniyle doğabilecek zarar ve ziyanlardan dağıtım şirketlerinin sorumlu olmadığı'' vurgulanıyor.

Mektupta, abonelerin belirtilen önlemleri almamaları halinde baca gazı zehirlenmeleri ve ölümlerden cihaz kullanıcısı ile apartman yönetimlerinin sorumlu olacağı ifade ediliyor.

Bu arada, yaklaşık 1 milyon 120 bin doğalgaz abonesinin bulunduğu Ankara'da, son 20 yılda karbon monoksit zehirlenmesi sonucu, en son 7 üniversiteli gencin ölümüyle birlikte, 117 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi de zehirlendi.

(AA)