kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tehdit edildiğim doğru değil

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
01.03.2009
Diyarbakır'ın en büyük sorunu işsizlik. Bunun nedeni de 10 yıldır belediyenin hizmet üretememesi. İstihdam hizmetle mümkün...
* Yatırımlar konusunda DTP'li belediye başkanlarının ciddi bir şekilde "İktidardan hiç destek görmedik" eleştirisi var...
Bunun için hiç çabaları olmadı ki destek görsünler. Şimdi insanlar sormaz mı "Tamam hiç destek almadınız ama bir çocuk oyun alanı da mı yapamadınız?" Bir köprülü kavşak yapsalardı, bir yeşil alan oluştursalardı... Diyarbakırlıların yaşam standardını yükseltmek için en ufak çalışma ve çabaları olmadı. Zaten DTP'li arkadaşlarımız seçim propagandalarında da bunu söylüyorlar; "Biz halka hizmete talip değiliz, halkımızın oyuna talibiz" diye.

* Kentin en büyük sorunu işsizlik mi?
Doğru. Bunun sebebi de işte 10 yıldır belediyenin herhangi bir hizmet üretmemesi.

* Belediye yapacağı yatırımlarla işsizliği ne kadar önleyebilir ki? Devlet ve özel sektöre sorumluluk düşmüyor mu?
Siz belediye olarak hizmet üretirseniz, çağdaş, modern yaşamlı bir kent yaparsanız, bu kente yatırım gelir, bu kente istihdam gelir, bu kente turist gelir. Hükümet, burada yatırım yapacaklara bazı teşvikler sağladı. Ancak huzur ortamının yeterince sağlanmaması nedeniyle insanlar yatırım yapmaya gelmiyor. Nedeni de yaratılan gerginlik ortamı. Başbakan'ın bundan önceki Diyarbakır gezisinden sonra Koç Vakfı iki okul yaptırdı. Bu okulların açılışı için davetiye bile basılmıştı. Ama sonra gerginlik ortamı nedeniyle açılışı yapılmadı. Barış ortamının üstüne belediyecilik anlamında yatırımcıya hizmet imkânlarını yaratırsak, yatırımcı devletin de vereceği teşvik politikasıyla gelip burada yatırım yapar.

* İşsizliği önleme noktasında projeleriniz var mı?
Bu süreçte Başbakan'ın GAP planını ilk defa bütçesini ve kaynağını da göstererek hayata geçirmesi nedeniyle önümüzdeki 4 yıl içinde sulama kanallarının büyük bir kısmı bitecek. Sulama kanallarının ihalesi yapıldı. İnşaatlarına başlanacak. Birinci önceliğimiz insanları meslek sahibi yapmak. Çünkü bu insanlar normal koşullarda yaşamadılar. Olağanüstü halde, sıkıyönetimde ve köy boşaltmalarının, faili meçhul cinayetlerin olduğu ortamda yaşadılar. Dolayısıyla hem Kürt meselesi, hem demokrasi, hem de iş ve aş bulma noktasında umutları kırılmış. Ama çalışmalarımızla bu umutları yeniden yeşerteceğiz.

* Aday olduğunuz için PKK'dan tehdit alıyor musunuz?
Benim şahsıma hiçbir tehdit olmadı bugüne kadar. Asla böyle bir şey yok.

* DTP lideri Ahmet Türk'ün Meclis'te Kürtçe konuşmasına ne diyorsunuz?
Diyarbakır seçimlerini kaybetmemeye yönelik bir çıkıştı. Türk toplumu da Diyarbakır halkı da bunu biliyor. DTP iki yıldır Meclis'te ama Diyarbakır seçimlerine 1 ay kala böyle bir tavır gösterdi. Aslında bir yönü daha var; demokratikleşme ve Kürt meselesiyle ilgili barışçıl açılımları sabote veya provoke etmek.