kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hariri davası artık BM mahkemesinde

02.03.2009
14 Şubat 2005'te suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Hariri'nin zanlılarını yargılayacak mahkeme Lahey'de start aldı. 11 yargıçlı mahkemede Lübnanlı diğer politikacılara yönelik saldırılar da görülecek..
Lübnan'da dört yıl önce otomobiline konan bombanın infilak etmesi sonucu ölen eski Başbakan Refik Hariri'ye yönelik saldırı, BM'nin görevlendirdiği Alman Başsavcı Detlev Mehlis tarafından 2005'te soruşturulmaya başlandı. Mehlis üzerinde bir yıl çalıştığı suikastla ilgili hazırladığı raporda, faillerin kim olduğu konusunda çok somut bir tablonun ortaya çıktığını vurgulamıştı. Ancak Mehlis'in ardından BM'nin görevlendirdiği diğer iki savcı somut açıklamalardan özenle kaçındı. Sessizce yürütülen çalışmalar iki yıl sonra sonuç verdi. Ve dün BM bünyesinde oluşturulan Lübnan Özel Mahkemesi, Hollanda'nın Lahey kentinde start aldı.

KİMLİKLERE SANSÜR
Mahkemenin katibi Robin Vincent, açılış töreninde Kanadalı Daniel Bellemare'nin mahkemenin savcılık görevini yürüteceğini belirtti. Hollanda istihbarat örgütünün eski tesislerindeki bir spor salonunda çalışmalarını sürdürecek mahkeme, Lübnan ceza yasalarını uygulayacak. Mahkeme, 2007'de BM Güvenlik Konseyi kararıyla kurulmuştu. Görev süresi 3 yılda bir uzatılacak mahkemenin 4'ü Lübnanlı 11 yargıcının kimlikleri güvenlik sebebiyle açıklanmadı. Hariri yandaşlarının Suriye'yi bu suikastı düzenlemekle suçlamasının dava sürecini zora sokması bekleniyor. İddiaları reddeen Suriye mahkemeye de karşı çıkıyor. Şam bu yüzden şimdiye kadar Hariri suikastıyla ilgili hiçbir zanlının adını açıklamadı.

ŞÜPHELİ 4 GENERAL
Ayrıca Lübnan'da üç yıl önce, suikast sanığı olarak yakalanan Suriye'ye yakın dört Lübnanlı general, BM özel mahkemesinin çalışmalarına başlamasından kısa bir süre önce serbest bırakıldı. Bunu gören BM, Hariri davasını Lübnan'da değil Lahey'e aldı.
Haberin fotoğrafları