kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Okullarda günlük süt dağıtımı başladı

Giriş Saati : 02.03.2009 15:16
Güncelleme : 02.03.2009 22:39
Yeni Haber
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifiyle yaptıkları sözleşmeli üretim modeli protokolünün, süt piyasasında dengenin oluşmasına katkı sağlayacağını bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, yerli üreticiyi desteklemek amacıyla başlattığı ''sözleşmeli üretim modeli'' kapsamında Tire Süt Kooperatifi ile yaptığı alım protokolü doğrultusunda, okullarda haftada 141 bin öğrenciye günlük süt dağıtımı başladı.

Projeyi, Karabağlar Seniha Mayda İlköğertim Okulu'ndan başlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı konuşmada, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina zamanından bu yana okullarda yapılan süt dağıtımlarının devam ettiğini belirtti.

Çocukların sağlıklı büyümesi için yürüttükleri projeyi yıllardır sürdürdüklerini ifade eden Kocaoğlu, ''Yeni başlattığımız Sözleşmeli Üretim Modeli projemiz uyarınca Tireli üreticilerin kooperatifinden temin ettiğimiz sütler ile hem üreticimize destek olacağız, hem de çocuklarımızın daha çok süt içmesini sağlayacağız'' dedi.

Tire kooperatifinden süt almaya başlayınca fiyat dengesinin sağlanacağını, süt fiyatlarının bir nebze de olsa artacağını bildiklerini kaydeden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

''Çünkü biz, arz talep dengesine katkıda bulunuyoruz. Sanayicimiz tabii ki para kazansın, tabii ki yatırım yapsın. Buna kimsenin karşı olduğu yok. Ama süt maliyeti de belli, et maliyeti de belli. Çiftçinin ürettiği ürünün maliyeti de belli. Çiftçiye, ürettiği ürünün maliyetinin üstünde, yaşayabileceği, geçinebileceği parayı da vermek lazım. Bizim Tire Süt Kooperatifi ile yaptığımız Sözleşmeli Üretim Modeli protokolü, süt piyasasında dengenin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Yani Büyükşehir Belediyesinin aldığı süt, süt fiyatının dengelenmesinde bir kaldıraç görevi görecektir.''

ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise Büyükşehir Belediyesinin projesinin süt üreticilerinin umudu olduğunu, 6 aydan beri düşen süt fiyatlarının hemen 5 kuruş yükseldiğini söyledi.

Projenin dünyaya ve Türkiye'ye örnek olması gerektiğini savunan Eskiyörük, ''Süt üretimi iyi olan Türkiye maalesef dünyada en az süt tüketen bir ülke. Bugün sadece gelişmiş ülkelerde değil, İran, Malezya, Çin gibi ülkelerde bile devletin politikası ile çocuklar süt içiyor'' dedi.

Konuşmaların ardından sınıflarda süt dağıtımı için minik öğrencilerle bir araya gelen Başkan Aziz Kocaoğlu, çocuklarla bir süre sohbet edip, süt ve diş fırçası dağıttı.

HAFTADA 141 BİN ÖĞRENCİYE SÜT

İzmir Büyükşehir Belediyesi her hafta kentteki 164 okulda 141 bin öğrenciye uzun ömürlü sütlerin yanında yeni projeyle günlük pastörize süt de dağıtıyor. Her hafta öğrenci başına 1.2 litre süt dağıtımı gerçekleştiriliyor.

Pastörize günlük sütler öğrencilerin anında tüketmesine yönelik 200 mililitrelik bardak paketlerde hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi öğretim yılı sonuna kadar yaklaşık 3,5 milyon TL maliyet ile 2 milyon 115 bin litre süt dağıtmış olacak.

(AA)