kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
7 yıllık kabin memuru Nurçin Budak: Kaptanı babam gibi severdim.

Kaptanın son dersi simülasyonda kazaydı

SAVAŞ AY
01.03.2009
Amsterdam'da düşen uçağın kahraman kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan, simülasyonda verdiği son dersinde, bir kaza ihtimali belirince ekibin neler yapılması gerektiğini anlatıyor..
Elimde cep telefonuyla çekilmiş 3 dakikalık özel görüntüler var. Amsterdam'da düşen uçağın kahraman kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan'ın görüntüleri. Boeing 747'de uçacak yardımcı pilotlara ve kabin görevlilerine verdiği "son dersten" anlar var karelerde. Gerçek bir Boeing 747 kokpitinin aynısı olan simülasyon aygıtında kısa, karanlık görüntüler. Kaptan pilot Arısan'ın güven veren tok sesi net duyuluyor. Ne yaman bir rastlantı ki ders konusu muhtemel bir kazanın öncesinde ekibin neler yapması gerektiği... "Bakın sağ alt tarafta size doğru bir uçak geliyor. Hadi hadi, uçağı yukarı çekin. Öyle yapmayın çarpacaksınız" türünden konuşmalar.

HOLLANDALI BAKAN ÖVDÜ
Bir ara kursiyer hosteslerle de konuşuyor:

* Ne ikram edeceksiniz bakalım?

* Çayımız kahvemiz var kaptanım. Biz Airbus 340'larda rezene ile ıhlamuru karıştırıp verirdik kaptanlarımıza.

* Aman ne güzel. Öyleyse o kaptanlar 150 yıl yaşarlar...

Talihsiz kazanın aramızdan aldığı bu gözü pek adam yetiştirdiği yüzlerce öğrencinin gözünde bir dev. Onlar anlatıyor: "Gözümüzün içine bakar, panik yaptığımızı anlar, 'Uçtuğunuz uçağı çocuğunuz gibi sevin... Uçaklar aslında söz dinler, siz korkarsanız, hisseder, o sizden daha çok korkar' derdi." Yıllar önce mensubu olduğu Hava Kuvvetleri'nde F-4 Fantom savaş uçağıyla en çok uçan pilot unvanı kazanan Arısan'ın ustalığını Hollanda Ulaştırma Bakanı Camiel Eurlings'in sözleri de kanıtlıyor: "Muhteşem bir pilotmuş. Uçağı kanatları yere sürtmeden mükemmel şekilde indirip büyük bir faciayı önlemiş."

'EN BÜYÜK DERSİ OLDU'
"Babam gibi severdim" diyen 7 yıllık kabin memuru Nurçin Budak da kaptanın başarılı öğrencilerinden. THY Şehitliği'ne törenden saatlerce önce gelip, boş mezar başında hıçkırarak ağlaması dikkatimi çekiyor. Yanına yanaşıp sorduğumuzda, gözyaşlarına engel olamadan kuruyor son cümleyi: "Simülatörde geçtiğimiz haftalarda ben çekmiştim kaptanımın bu görüntülerini Savaş Abi. Son dersi bu oldu diyordum. Oysa can kurtarmak için kendi canını hiçe sayarak derslerin en büyüğünü verdi bize."