kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Hayırlı evlatlar

27.02.2009
Barcelona'da 4; Galatasaray'da 3 numaralı forma onlarla özldeşeşti. Guardiola ve Bülent Korkmaz altyapısından yetiştikleri kulüplerin artık sahadaki patronu ..
Josep Guardiola
İki yıldız doğuyor

18 Ocak 1971'de Santpedor'da, Barselona şehrinin taşrasında doğdu. Gimnastic de Manresa'nın altyapısında futbola başladı.
13 yaşında Barcelona'nın altyapısı 'La Masia'nın kapısından içeri girdi.

Biri kaleci, diğeri sağ açık(!)
1979 yılında Hollanda modeliyle yeniden yapılanan Barcelona altyapısının harika çocuğu olarak tarihe geçti. Kulübün efsane stadı Camp Nou'nun yanında 'Mini' adı verilen sahada Cruyff'un bir sözü hayatını değiştirdi: "Guardiola'yı sağ kanattan al ve orta sahanın ortasında kullan".

Ne zaman başladılar?
Johan Cruyff, 19 yaşında Guardiola'yı A takım kadrosuna çağırır. 80'lerin ikinci yarısında 'Akbaba Beşlisi' ile esen Real Madrid'e 'Rüya Takım ile dur derler. Koeman, Bakero, Beguiristain, Stoickhov, Nadal, Sergi'li kadro dört yıl üst üste şampiyon olur.

Kupa koleksiyonu
11 yıllık Barcelona kariyerinde 6 lig şampiyonluğu kazandı. 1992'de Şampiyon Kulüpler, 1997'de Kupa Galipleri Kupası'nı kaldırdı. 2 Avrupa Süper Kupa, iki İspanya Kral Kupası ve 4 İspanyol Süper Kupası'nı kariyerine yazdırdı. 1997 yılında Bakero futbolu bıraktığında takım kaptanlığına yükseldi. Koyu bir Katalan milliyetçisi. 1994 Dünya Kupası ve Euro 2000'de oynadı. 1998 Dünya Kupası'nda sakattı 47 kez milli formayı giydi. 4 numaralı formayla özleşti. Ülkesinde kısaca 'Pep' olarak tanınıyor. 2001-2005 yılları arasında İtalya'da Brescia ve Roma formalarını giydi. 2006 yılında Meksika'da futbolu bıraktı.

Teknik adamlık yolu
Altı yıl sonra döndüğü Barcelona'da B takımın başına geçti. İspanya'da 4. ligde mücadele eden takıma oynattığı hücum futboluyla dikkat çekti. Dos Santos, Bojan gibi altyapının yıldızlarına A takımın yolunu açtı. Son iki sezonda şampiyonluğu Real Madrid'e kaptıran Rijkaard'ın yerine haziran 2008'de Barcelona teknik direktörlüğü koltuğuna oturdu.

Kulübede ilk adımlar
Sezon, ligin zayıf ekibi Numancia mağlubiyeti ve Santander beraberliği ile başladı ama sonrasında Barcelona'yı uçurdu. İspanyol lig tarihinin en iyi performansını ortaya koydu. Üç gol ortalamasıyla takımı, Avrupa'nın en golcü takımı oldu. 24 maçta 19 galibiyet alan takımı halen yedi puan farkla lider ve üç kulvarda da yoluna devam ediyor.

Taktikleri
Bülent Korkmaz gibi 4-3-3 oynatıyor. Johan Cruyff ve Louis van Gaal, teknik adamlık kariyerini etkileyen futbol akılları. Göreve geldiğinde takımın havasını bozduğuna inandığı Deco ve Ronaldinho gibi yıldızlarla yolları ayırdı. Sorunlu Eto'o'yu gol krallığına koşan bir forvete dönüştürdü. Futbolcuların yemek düzeninden boş vakitlerinde oynadıkları PlayStation'a kadar her şeye karışıyor.
Antrenmana ve takım yemeğine geç gelenlere ceza uygulamasını başlattı. Maça giderken takımına Coldplay dinletiyor.

Kimlerin idolleri?
Xavi ve Iniesta'nın idolü. Iniesta'nın Barcelona tesislerindeki odasının duvarlarını genç takımdayken Guardiola posterleri süslüyordu.

Özel hayatları
Özel hayatların didik didik edildiği İspanyol medyasından her daim kaçmayı başarmış eski bir futbolcu. Evli, 30 yaşında baba oldu. Bu sezon Avrupa'da moda dergilerinin dikkatini çekecek kadar şık bir teknik adam. Korkmaz gibi spor giyinmeyi seviyor. Uzun ceketi tercih ettiği takımları Barselona'da özel terzisinden.
Barselona'da favori restoranı Ferran Adria'nın sahibi olduğu 3 Michelin yıldızlı El Bulli.
Barselona'nın meşhur balık pazarı La Boqueria'da El Quim'de sık sık görülüyor.

* * *

Bülent Korkmaz
İki yıldız doğuyor

24 Kasım 1968, İstanbul doğumlu Osman ve Nevin Korkmaz'ın üç erkek evladının ortancası.
Metin Oktay Tesisleri'nin karşısına taşındı ve hayatı değişti.

Biri kaleci, diğeri sağ açık(!)

1979 yılında Galatasaray seçmelerinde "Kaleci kim?" diye sorulduğunda Salih Bulgurlu hoca "İndir elini, sen orta sahasın," dedi.
Kendisinden iki yaş küçük kardeşi Mert de Galatasaray altyapısına katıldı. Ahmet Keskinkılıç, ona liberoda görev verdi. 15 yaşında haftada üç maça çıkmaya başladı.

Ne zaman başladılar?
Mustafa Denizli, onu ilk kez 5 Ekim 1988'de Rapid Wien karşısında sahaya sürdü. Altyapıdan dört gençtiler: Tugay, İhsan ve Hüseyin. 39 yaşındaki Tugay Kerimoğlu B. Rovers'ın kaptanı.
İhsan, Gaziantep ve Antalya'da oynadı. Hüseyin son olarak 3. ligde forma giyiyordu.

Kupa koleksiyonu
Feldkamp ve Hollman yönetiminde şampiyonlukların ardından Guardiola gibi kariyerinde dört yıl üst üste şampiyonluğu Fatih Terim yönetimindeki Galatasaray'da yaşar. Kariyerinde 8 Lig Şampiyonluğu, beş Türkiye Kupası, 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası, iki Başbakanlık Kupası, 6 TSDYD Kupası, bir UEFA Kupası, bir Süper Kupa'sı bulunan Bülent Korkmaz, 2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olan kadronun kaptanıydı ve finallerde gol atma başarısını gösterdi. 26 yıl Galatasaray forması giydi. 3 numara ile özdeşleşti. Takım kaptanlığı ona 'Büyük Kaptan' lakabını getirdi.
Galatasaray'da bayrak adam oldu.

Teknik adamlık yolu
Teknik adamlığa giden futbolculuk kariyerinde Mustafa Denizli, Feldkamp, Fatih Terim ve Lucescu ile çalıştı. Antrenörlük kariyerine Mesut Bakkal ile Gençlerbirliği'nde başladı. 2006-2007 sezonunun ikinci yarısında Kayseri Erciyesspor'un başına geçti. Takımına, Türkiye Kupası'nda final oynattı ancak Erciyes düştü.
Bursa ve Gençlerbirliği'nde kısa dönem çalıştı.

Kulübede ilk adımlar
"Bir gün döneceğim dediği," Florya'ya, 23 Şubat 2009'da Galatasaray'ın yeni teknik direktörü sıfatıyla döndü. Skibbe'den görevi devralan Bülent Korkmaz, sarı-kırmızılı kulübün kulübesinde ilk kez Bordeaux maçında sahaya çıktı, unutulmaz 90 dakikadan 4-3 galip ayrıldı ve takımını UEFA Kupası'nda 4. tura çıkardı.

Taktikleri
Futbolculuk kariyerindeki agresif karakterini, çalıştırdığı takımlara da aşıladı. Savunmacı olmasına rağmen hücum futbolunun son yıllardaki temsilcilerinden. 4-3-3'ten vazgeçmiyor. 90 dakikayı kenarda ayakta izliyor ve takımını basketbol koçu gibi idare etmeyi seviyor. Saha dışında öğrencileriyle birebir iletişim halinde.
Maç öncesi taktik toplantılarında takımı motive eden konuşmaları meşhur. Yıldızlara değil, takım oyununa inanıyor. Göreve gelir gelmez Sabri ve Ümit Karan'a verilecek cezaları erteletti. Sabri, Bordeaux maçının galibiyet golünü attı.

Kimlerin idolleri?
Galatasaray altyapısından yetişen birçok oyuncunun idolü. 1987 doğumlu Uğur Uçar, onun 3 numaralı formasını giyiyor.

Özel hayatları
19 yıllık evli, iki kız çocuğu babası. Kariyeri boyunca magazin basınından uzak durdu, mazbut aile yaşamıyla dikkat çekti. Ferrari ve Michael Schumacher hayranı. Görev yapmadığı dönemde hafta sonları naklen yayınlanan tüm maçları izleyen, dünya futbolunu çok yakından takip eden bir futbol âşığı.
Futbolcuyken mutlaka gece yarısından önce uyuyan ve hâlâ antrenman yapan bir profesyonel. Spor giyinmeyi seviyor. Saha içinde Milano havası estiriyor. Tatlı yemeği çok seviyor. Favorisi Sirkeci Hacı Bekir'den çikolatalı pasta.