kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Olmeca Tekila Meksika'nın Guadalajara şehrinde üretiliyor. Tekila bitkisi agaveleri 'Jimador' denilen işçiler

Meksika'da 'tekila shot' yok içkinin tadına varmak var!

BUGE CANKAT
27.02.2009
Meksikalılar geleneksel içkileri tekilayı Türkiye'deki gibi 'shot' olarak değil, yudum yudum içmeyi tercih ediyorlar. Yanında ise biberli domates suyu içiyorlar..
Tuz ve limon, shot bardakları ve sert aroma dendiğinde herkesin aklına gelen tek bir içki vardır; tekila... Özellikle gençler arasında popüler olan tekilanın tarihi, yaklaşık iki bin yıl öncesine dayanıyor. Aztekler, iki bin yıl önce agave bitkisinin özsuyundan ürettikleri içkiyi kutsal kabul ederek tekilayı Büyük Maya Tanrısı Olmeca'ya adamışlar.

Sekiz yıl bekleniyor
Tekila denince ilk akla gelen marka tabii ki Olmeca. 1967'den bu yana 60'tan fazla ülkeye ihraç edilen Olmeca tekilaları, Meksika'nın Guadalajara şehrinin Arandas bölgesinde üretiliyor. Bir tür kaktüs olan tekilanın hammaddesi agave bitkisi, kırmızı bol mineralli topraklar üzerinde yetişiyor. Agavelerin hasat için uygun hale gelmesi tam sekiz yıl sürüyor. Bitki gereken olgunluğa ulaştıktan sonra da keskin bir bıçakla tamamen insan gücüyle harmanlanıyor. 'Jima' adı verilen bu işlem sırasında, 'Jimador' denilen işçiler, agavelerin acı olan yeşil yaprakları ile kök bölgesini birbirinden ayırıyorlar. Sonra agave içerisinde bulunan nişastanın şekere çevrilmesi için geleneksel tuğla fırınlarında pişiriliyor ve özünün iyice çıkması için eziliyor. Ardından fermante ediliyor, damıtılıyor, özel meşe fıçılarda yaşlandırılıyor ve ardından ithal ediliyor.

Meksika'da yok
Dünyanın pek çok ülkesinde en gözde tekila markalarından biri olan Olmeca, üretildiği ülke olan Meksika'da satılmıyor. Meksika'da çok fazla tekila markasının olması sebebiyle Olmeca, daha farklı bir pazarlama politikası izliyor. Tekila dünyanın birçok yerinde 'shot' şeklinde içilirken Meksikalılar bu içkiyi yavaş yavaş yudumlayarak içmeyi tercih ediyor. İnce uzun bardaklarda tüketilen tekilanın yanında 'Sangrita' denilen tuz ve biber eklenmiş domates suyu sunuluyor. Meksikalılar tekilayı tuz ve limonun dışında portakal dilimi ve tarçınla birlikte de tüketiyor. Tekila, anavatanında sadece mısır cipsi gibi çerezlerle değil, avakado veya salsa sosu ile servis edilen yemeklerin yanında da içiliyor.