kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Cumartesi SABAH  
SUNAY AKIN

Yüksek atlama sırığı!

Sirkeci açığında, yapacağı yeni seferin hazırlıklarını sürdüren Gülcemal vapuruna doğru yaklaşan kayıktaki adamın elinde uzun bir sırık vardır! Şefik Kaptan'a vermek üzere sırığı taşıyan 21 yaşındaki delikanlının adı Süleyman Rıza'dır. Soyadı kanunu çıkınca 'Kuğu' soyadını alacak olan genç adam, ülkesini Paris Olimpiyatları'nda temsil edecektir.
O, sırıkla yüksek atlama dalında ayyıldızlı mayoyu giyecek olan bir atlettir; kampa katılmak için Trabzon'dan gelmiştir İstanbul'a... Ama, geride bıraktığı kentindeki atletizm sevdalısı arkadaşlarını unutmamış, Trabzon İdman Ocağı Kulübü'ne bir yüksek atlama sırığı göndermektedir...
Yıl, 1924 yılıdır...
1908 Londra Olimpiyatları'nda, sırıkla yüksek atlama dalında birincilik kürsüsüne çıkan ABD'li atlet Alfred Carlton Gilbert'in boynunda bu sefer stetoskop yerine altın madalya asılıdır!..
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde son sınıf öğrencisi olan Gilbert'in gönlünde yalnızca atletizm değil, illüzyon ateşi de yanmaktadır. Sihirbazlık çocukluk aşkıdır Gilbert'in; okul ve atletizm masraflarını sihirbazlık yaparak karşılamaktadır.

İÇİ OYUNCAK DOLU SANDIK

Bir yıl sonra doktor diplomasını alan Gilbert, New York'ta alır soluğu... Yol boyunca, trenin penceresinden gördüğü işçilerin taşıdığı raylar, vinçler, iş araçları, üreteceği 'Erector Set' adlı oyuncağın ilham kaynağı olmuştur.
Gilbert, düş çıtasını doktorluk ya da mühendislik okuluna koyan çocuklar için küçük metal direkler, vidalar, makaralar, dişliler kimya laboratuarı, mikroskop, teleskop gibi oyuncaklar hayal etmektedir... Yani, her biri, çocukların çıtayı devirmeden düşlerinin üstünden atlamalarını sağlayan sırıklar olan oyuncaklar üretecektir!..
1913 yılına gelindiğinde, hayalleri gerçekleşmiştir Gilbert'in... Ne var ki, Birinci Dünya Savaşı kapıya dayandığında tüm neşesi kaçacaktır! Ulusal Savunma Konseyi'nin aldığı kararda ülkedeki tüm fabrikaların silah üretmesi istenilmektedir. Bu yaptırım oyuncak fabrikalarını da kapsamaktadır.
Alfred Carlton Gilbert, ABD Oyuncak Üreticileri Derneği'nin başkanı olarak Ulusal Savunma Konseyi'nin toplantısına doğru, giderek artan süratli adımlarla koşar... Çıta, bu sefer yüksek, hem de çok yüksektedir...
Elinde tuttuğu da sırık değil, içi oyuncak dolu koca bir sandıktır! Gilbert, üstü oyuncak dolu bir masanın etrafında toplanan konsey üyelerine şu konuşmayı yapar: "Beyler, ülkemizde oyuncak üretimini durduramazsınız. İleride büyük pişmanlık duyacağınız bir çılgınlık yapıyorsunuz. Çocuklarımızın zihinsel ve ruhsal gelişimlerinde en büyük etken oyuncaklardır. Bu oyuncaklarla oynayan çocuklar geleceğin mühendisleri, mimarlarıdır. Beyler, beni lütfen anlamaya çalışın..."

KONSEY YASAYI İPTAL EDER
Savaş gibi insanlığın en karanlık döneminde bile oyunun, oyuncağın değerini bilen, savunan gerçek bir entelektüeldir, Alfred Carlton Gilbert...
Oyuncağı çocuğu oyalayan, ayak altında dolaşmamasını sağlayan bir araç olarak görenler ya da oyuncağı çocukluk dönemine ait sananlar, yani özgürlükleri elinden alınmış birer çocuk olan 'büyük'ler Gilbert'i anlayamaz... Bırakın anlamayı, onu tanımaktan bile rahatsız olurlar. Çünkü, Gilbert gibi özgürlüklerini teslim etmemiş aydınlar, onların karanlık yanlarını aydınlatmaktadır! Savunma Konseyi, Gilbert'ı haklı bulur ve yasayı iptal eder. Konsey üyeleri toplantıdan çıkarken, hepsinin de elinde oyuncak vardır. Gilbert başarmış, bir sırık gibi kullandığı oyuncaklarla hayatının en yüksek çıtasını devirmeden aşmıştır.
Ben, Sunay Akın, doğduğum yıl olan 1962'yi çok seviyorum. Çünkü, yalnızca 62'den tavşan yapılır. Nerede bir 62 görsem, dayanamam kalemle ya da kazıyarak tavşan yapıyorum. Biliyorum ki, mezar taşımda yazacak olan 62'yi, beni seven biri tavşan yapacaktır. Tıpkı, Gilbert'ın mezarını bir gün ziyaret edip, ölüm tarihinde yazan 62'yi tavşan yapma arzum gibi!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın