kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Farklı siyasi görüşlere sahip yolcular arasında bazen tartışma çıkabiliyor.

Basit bir otobüs yolculuğu değil

ECE KOÇAL
20.02.2009
Bu seçim otobüsünde politikacılar değil, halk konuşuyor. Artık İ.E.T.T yolcuları, yerel seçimlerle ilgili düşüncelerini kameralara anlatıyor..
Her gün olduğu gibi işe yetişmek için sabah erkenden kalkıyor, zar zor bir otobüse biniyorsunuz. Belki de henüz uyku mahmurluğunu üzerinizden atamadınız. Ama birdenbire çevreniz kameralarla çevriliyor ve kendinizi bir siyasi tartışmanın içinde buluyorsunuz. Biri "Aslında sol görüşlüyüm ama Kadir Topbaş'ı beğeniyorum," derken karşı koltuktaki yolcu "Ampul yandı, hayatımız kaydı!" diyor. Bunun üzerine de arka koltuktan biri araya giriyor: "Yerel seçimleri partilerden bağımsız düşünmelisiniz beyfendi!" Anlaşılan o ki, NTV Belediye Otobüsü'nün içindesiniz... Aynı adlı televizyon programı için belediyeden kiralanan bir otobüste gerçekleştirilen çekimler, yolcuların seçimlere, siyasi partilere, politikacılara bakış açılarını yansıtıyor. Kimi zaman ciddi siyasi tartışmalar çıkıyor kimi zaman da eğlenceli bir sefer yapılıyor.

HER GÜZERGÂHTA FARKLI BİR HİKÂYE
Aslında bu program, belgesel yöntemiyle yapılıyor; bu nedenle bir belgesel filmle pek çok ortak özellik taşıyor. Bunun en önemli sebebi yönetmenliğini belgeselci olan Nedim Hazar'ın yapıyor olması. "Seçim aslında biraz da bahane; insanları tanımaya çalışıyoruz, öykülerini öğrenmek istiyoruz," diyor Hazar. Tabii her güzergâhta farklı hikâyeler çıkıyor. Ekip, şimdiye kadar farklı semtlere gitmiş, pek çok İETT hattında çekimler yapmış. Yönetmenleri farklılıkları şöyle anlatıyor: "Türk insanı konuşmaya hazır. Konuşmak istemeyen çok ender çıkıyor. İnsanlar genelde kime oy vereceklerini de söylüyor. Kadıköy- Bostancı hattında CHP, İkitelli-Taksim hattında AKP çıkıyor. Bunun yanı sıra Sarıyer-Taksim gibi karışık hatlar da var. Ama şunu da belirtmek gerekir ki, kararsızların sayısı da hiç az değil." Yolculuklarda insanların konuşmalarına neredeyse hiç müdahale edilmiyor. Çünkü yolcular kendi aralarında konuşsun, tartışsın isteniyor. Bunun için ekip çekimin başında birkaç soruyla konuşmayı başlatıp, aradan çekiliyor. "Birkaç kez kavga çıkacakmış gibi oldu, o zaman yatıştırdık," diyor Nedim Hazar ve ekliyor: "Hararetli tartışmalara rağmen insanlar birbirlerine saygı duyarak konuşuyor. Bunda belki kameranın da etkisi vardır. Kameraları görünce bazıları çok heyecanlanıyor, bazıları aşırı nazik hale geliyor. Yine de ekrana yansıyan, gerçek hayata çok yakın." Arkasından başlarından geçen bir hikâyeyi anlatıyor: "Geçenlerde Beykoz'daydık ve bir türlü yolcu bulamadık. Ara verip kenara çektik. 15- 20 kişi oturmuş bize bakıyordu. 'Abi biz kamyoncuyuz, gel bizi de çek,' dediler. Ben de 'Otobüse binerseniz çekerim,' dedim. Hemen bindiler ve sorunlarını anlattılar." Konu sorunlara gelince, otobüste en çok dile getirilen şikâyet, işsizlik. İkinci olarak yolsuzluk, politikacıların ne kadar açık ve dürüst oldukları tartışılıyor. Başörtü meselesi daha sonra geliyor. Bu seçim otobüsü İstanbul'dan sonra Ankara ve İzmir'e gidilecek. Sonra da Anadolu'daki diğer şehirlere... Program hafta içi her gün NTV'de 14.35 ve 17.15'te yayınlanıyor.
Haberin fotoğrafları