kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Artık tasarım değil, insan önemli

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
27.02.2009
Design Hotels'in (Tasarım Oteller) kurucusu Claus Sendlinger, 'tasarım' kelimesinin içinin boşaltıldığını, artık dekorasyondan çok otelin ruhunun önemli olduğunu söylüyor..
Terimlerin de modası var. Bir zamanlar inovasyonla yatıp inocasyonla kalkıyorduk. Sonra 'markalaşma'ya başladık. Ardından 'trend'ler girdi hayatımıza. Şu sıralar da varsa yoksa 'stil'.
176 üyesi bulunan 'Design Hotels' markasının yaratıcısı Claus Sendlinger ise, son 10 yılın gözde kelimesi 'design'ın içinin boşaltılmasından muzdarip.
1993 yılında ilk kurulduklarında bu sıfata layık görülen otellerin diğerlerinden ayrışabildiğini ama bugünlerde bir tasarımcının eli değen her otelin kendilerini bu sıfata layık gördüğünü söylüyor.

İNSAN HİKÂYELERİ ÖNEMLİ
Ama değil işte! Design Hotels, bu kavram kargaşasına açıklık getirmek için bu yıldan itibaren 'Made by Originals' adlı bir konsept sunuyor. Buna göre otellerin 'design otel' olabilmesinin en önemli kıstası, ardındaki kişiler ve onların hikâyeleri. Yani yeni trend, insan faktörü. Tasarımcılarının veya sahiplerinin otellere kattığı ruhu arıyor Design Hotels ekibi. Bu sıfata bu yıl kavuşan Sofa Hotel'in seçilmesinin en önemli nedeni de, sahibi Ali Güreli'nin Contemporary İstanbul'un kurucularından olması ve otelin penthouse'una açılan ve sanat eserlerini sergilemek için kullanılan Art*8 Lounge.
Sendlinger, "Güreli, bu otelin hoş mobilyalardan fazlası olmasını istiyor," diyor ve ekliyor: "Güreli'nin esas arzusu, burayı sanat camiasının, özellikle de yurtdışından gelenlerin merkezi haline getirmek.
İstanbul, yeni Barcelona. Şu anda Avrupa'nın en çok konuşulan iki şehri İstanbul ve Berlin. Burada, bu amaca hizmet edecek hoş bir otele ihtiyaç vardı." Design Hotels'in diğe üyeleri ise Bodrum'daki Ev Otel, Antalya Hillside Su ve İstanbul Bentley.
Sendlinger, Design Hotels kitabında 'çok renkli geleneksellik ile çağdaş cool'un sentezi' olarak tanımlanan Bentley'yi de beğeniyor ama daha farklı bir konsepti olduğunu düşünüyor: "Kimselere görünmek istemiyorsan Bentley'ye gidersin ama arkadaşlarınla takılmak istiyorsan Sofa'ya gelirsin."

YILIN YARISI SEYAHAT EDİYOR
Ajia'yı beğenmiş. Ama 'şehirli, varlıklı, entelektüel' olarak tanımladığı Design Hotels müşterileri için ulaşımını zor buluyor, "Ajia daha çok romantizm peşinde olanlar için kurgulanmış bir otel," diyor. Les Ottomans ile ilgili ne düşünüyor dersiniz? "Çok aşırı!" Sendlinger, yılın yarısını seyahat ederek ve kimliğini gizleyerek gidip kaldığı otelleri 'teftiş' ederek geçiriyor. İnsan sormadan edemiyor; "En beğendiğiniz otel hangisi?" diye. İşin ilginç yanı, Sendlinger'in favorisi yok. Hatırladığı hoş anlar, anılar var ama mükemmel otel diye bir şeyin olmadığını düşünüyor. En güzel otelin de, 'henüz görmediği', bir sonra göreceği otel' olduğunun altını çiziyor.
Haberin fotoğrafları