kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Borsaların 'stres'ini Bernanke aldı

25.02.2009
ABD hükümetinin bugün bankaların gücünü ölçmek için uygulamaya başlayacağı stres testi önceki gün ABD'de Dow'u 12 yıl geriye itti. Avrupa'da da keskin düşüşler yaşandı 'Yeni dip ne olur' tartışmalarına Fed Başkanı Bernanke'nin 'bankalara el koymayız' açıklaması son verdi. Dow günü yüzde 3.3 artışla 7 bin 350.94 puandan tamamladı ..
Küresel krizin dünya ekonomisine faturası bir türlü netleşmiyor. ABD'de bankacılık sektörünün ve reel kesimin ne kadar yara aldığı belirsizliğini koruyor. Belirsizliklerin artması ise dünya piyasalarını kasıp kavuruyor. ABD borsaları son 12 yılın en düşük seviyelerine indi. Dow Jones, önceki gün Kasım 2008'de gördüğü 7 bin 200'ün bile altına indi. Bu rakam kötümserliği ile tanınan ünlü ekonomist Nouriel Roubini'nin bile beklentilerinin altında. Ancak bu olumsuz tabloyu Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bankaları kamulaştırmayacağız açıklaması değiştirdi. Kritik seviyelerde gezinen ABD endekslerinin geleceği konusunda kafalar karışık. Düşüşün hangi seviyede durabileceğini kimse kestiremiyor.

BANKALARIN KADER TESTİ
ABD hükümeti, bankaların mali gücünü ölçmek ve krizden çıkış için ne kadar sermayeye ihtiyaç duyacaklarını kestirmek için kolları sıvadı. Bankalar bugün 'Strest Testi' adı verilen bir teste tabi tutulacak. Bu testin sonucu dünya devi bankaların kaderini belirleyecek. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kontrolünde gerçekleşecek olan testle birlikte ayrıca, bankaların 2-3 yıllık sermaye pozisyonu ve vergi durumu da ortaya çıkarılacak. Serbest piyasa ekonomisinin kalesi ABD'de, Citigroup ve Bank of America gibi dünyanın en büyük bankalarının kamulaştırılabileceği konuşuluyor. Piyasalar ise stres testinin stresine kapılmış durumda.

BERNANKE KONUŞTU DOW COŞTU
Bankalarla birlikte strese giren piyasalarda ABD borsaları önceki gün 12 yılın dibini gördü. Önceki gün 7 bin 115 puana kadar gerileyerek 1997'deki düzeylerine inen Dow Jones, dün Fed Başkanı Bernanke'nin "Kriz bu yıl bitebilir ve bankaları kamulaştırmayacağız" açıklamasıyla coştu. Dow günü yüzde 3.3, Nasdaq yüzde 3.9, S&P500 ise yüzde 4 değer kazandı. Bugün Avrupa'nın yükselişle açılması bekleniyor.
Haberin fotoğrafları