kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Google Earth Ağrı Dağı'nı "Ararat" olarak değiştirildi

İHA
Giriş Saati : 23.02.2009 11:10
Güncelleme : 23.02.2009 11:37
Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Ermenilerin kendi siyasi amaçlarına uygun yer isimlerini verme çalışmalarının dünyanın en yaygın kullanılan web tarayıcısı Google'nin "Google-Earth" haritasına da yansıdığını söyledi.

Yurtsever, yaptığı açıklamada, Google-Earth'ın Kafkasların ve detaylı olarak da Ermenisten'ın uydu görüntüsü içinde Erivan yakınlarından çekilen Ağrı dağları görüntülerine kendi siyasi amaçlarına uygun olarak Çukurova'nın antik kent isimleri olan Sis, Misis (Masis) isimlerini verdiklerini belirterek, "Bilindiği üzere Sis ismi Türklerden önce özellikle Kilikya Ermeni Krallığı zamanını çağrıştıran Kozan şehrinin antik dönem ismidir. Masis veya Misis ise Çukurova'nın orta yerinde ve Ceyhan nehri kıyısındaki antik dönem kent ismidir. Ermeniler Sis'i Küçük Ağrı, Masis veya Misis'i de Büyük Ağrı Dağı'nın ismi olarak kullanmaktadırlar. Ermenilerin bu bakış açısı Google-Earth'e de fotoğrafik belge olarak yansıtılmıştır" dedi.

Google-Earth de yer alan Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesini gösteren ayrıntılı uydu görüntüsünde Büyük Ağrı dağının ana adının Ermeni tarih ütopyası ve Hıristiyan dünyasının benimsediği Ararat olduğu görüşünün desteklendiğini belirten Yurtsever, "Türkiye'nin devlet coğrafyası yer isimleri tercihinin dışına çıkılmıştır. Google'un günümüz şartlarında Türkiye'nin coğrafya isimlerini Ermeni tarih görüşlerini ön plana çıkaracak şekilde yer verme çalışması objektif bilimsel bakış değildir" diye konuştu.

Ermenistan'ın; Türkiye'nin 1921 yılında Sovyetler ile imzaladığı Kafkaslar ve Ermenistan ile sınırlarını belirleyen Kars anlaşmasını resmen kabul ettiğini vurgulayan Yurtsever, şunları kaydetti: "Ermenistan kendi tarih tezine göre Ağrı dağı eteğinde Van gölü ve çevresini Büyük Ermenistan olarak görmektedir. Bu gelişmelerin ışığı altında Google-Earth'un Ağrı Dağı'nın resmi ismini Ararat olarak değiştirmesine karşı Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın resmi girişimde bulunması gerekir. Sayın Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın en kısa zamanda bu konuyu dikkate alarak gerekli girişimde bulunması gerekir."