kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Yorgunluğu ekşi meyveler ve kuru baklagillerle yenin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
16.02.2009
Yorgunluğu önlemenin en önemli yollarından biri doğru beslenmedir. Şeker, çikolata gibi enerji verdiğini sandığımız pek çok yiyecek aslında vücudumuzu yorar. Ekşi meyveler ve baklagiller ise insana zindelik verir..
İç Hastalıkları ve Metabolizma Uzmanı Dr. Ayça Kaya, kendinizi daha zinde hissetmek için öğünlerinizde nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.

* Vücudumuz enerjiyi hangi besinlerden alır?
İnsan vücudu enerjisini karbonhidratlardan alır. Karbonhidratları da basit ve kompleks karbonhidrat olarak ikiye ayırırız. Çikolata, pekmez gibi basit karbonhidratların içindeki şeker kanımıza daha çabuk karışır ve kan şekerimizi çabuk yükseltir. Ancak bu hızlı etkiye cevap olarak birkaç saat içinde kan şekerimiz düşer ve tekrar yorgunluk yaşayabiliriz. Kuru baklagiller, ekşi meyveler gibi kompleks karbonhidratların vücudumuzda kullanımı ise bizi daha uzun süre tok tutar ve daha enerjik hissettirir.

* Yeşil yiyecekler ve içecekler zindelik verir mi?
Bazı yiyeceklerin ve içeceklerin antioksidan kapasiteleri yüksektir. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar, havuç, kivi, ananas, balık, kuru baklagillerin hem vücudumuzu temizleyici hem de zindelik verici özellikleri vardır.

* Şeker ve çikolata ne işe yarar?
Aşırı yorgunluk hissettiğimizde, bu yiyeceklerden bir miktar yersek, öncelikle hızlı bir kendini iyi hissetme safhasını, akabinde de yorgunluğun derinleşerek uyku isteğinin ortaya çıktığını görürüz. Bu durumu; özellikle düşük şeker hastalığı olan insanlar, öğleden sonraları, basit karbonhidrat yüklü bir öğlen yemeğinin hemen bir-iki saat arkasından yaşar. Şekeri yükseltmek için yenilen çikolata önce iyi hissettirir ama daha sonra da daha fazla yorgunluk, halsizlik ve uyku isteği şeklinde vücutta kendini gösterir.

DİYET İNSANI YORAR
* Zayıflamak için yapılan rejimler yorgunluğa neden olur mu?
Zayıflamak için yapılan düşük kalorili rejimlerin zararı çoktur. Bu tür rejimlerde amaç ne pahasına olursa olsun zayıflamak olduğu için, vücudun normal çalışmasına yetecek kadar yiyecek verilmez. Vücut gerekli yakıtı bulamadığı için 'ketozis' dediğimiz kendi rezervlerinden enerji üretmeye çalışır. Yani kendi kendini sindirmeye başlar. Bu durumda aşırı derecede yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, tırnak kırılması, kalpte çarpıntılar, deride kuruluk ve pullanma, kabızlık, hatta vücut elektrolit dengesinin bozulmasına bağlı kalpte ritim problemleri ve ani ölümler bile görülebilir.

* Kendimizi yorgun hissetmemek için almamız gereken vitaminler var mı?
Bir hastalığınız varsa, öncelikle tıbbi tedavisini yapmak uygun olur. Bununla birlikte B grubu vitaminler ve C vitamini de yorgunluk problemi olanlara iyi gelir. Bu vitaminleri ne kadar sürede ve ne miktarda kullanmanız gerektiğine doktorunuz doğru karar versin, vücudunuzda birikme olmasın.
Haberin fotoğrafları