kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gazze'ye saldıracağımızı bilmiyordum"

Giriş Saati : 18.02.2009 16:44
Güncelleme : 18.02.2009 22:48
Yeni Haber
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze'ye hava taarruzlarının başladığı 27 Aralık'tan önceki hafta, Türkiye'yi ziyaret ettiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü sırada, Gazze'ye saldırıda bulunacaklarını bilmediğini tekrarladı...
Olmert, Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduklarını ve bu iyi ilişkilerin devam edeceğini umduklarını da söyledi.

Olmert'in, Amerikalı Yahudi örgütlerinin liderlerinin katıldığı konferansta yaptığı ve başbakanlığın resmi web sitesinde yayımladığı konuşma metnine göre, İsrail Başbakanı, 22 Aralık'ta Ankara'yı ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan'la görüşmelerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Olmert, Gazze'den yönelen roket saldırıları karşısında uzunca bir süredir kendilerini tuttuklarını belirterek, "Dünyada, bu kadar uzun süre terörist örgütlerin bu kadar saldırısına maruz kalıp da artık bir noktaya gelinceye kadar bu saldırılara karşı yine de kendini dizginleyebilen bir başka toplum var mıdır, bilmiyorum. Ne yazık ki, o noktaya gelmemiz, Türkiye Başbakanı'nı ziyaret ettiğim haftaya rastladı" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın bu durumdan çok rahatsız olduğunu belirterek, "söylemlerinde nasıl olup da Pazartesi günü kendisini ziyaret edip, Cumartesi günü Gazze'deki Filistinlilere saldıracağımızı kendisine söylemediğim yolunda yakınmalarda bulundu" deyip, bunun üzerine sonradan kendisine bir mesaj gönderdiğini anlattı.

"Kendisine söylemememin iki nedeni vardı. Birincisi, Pazartesi gününden, Cumartesi saldırıya geçeceğimizi bilmiyordum" diyen Olmert şöyle devam etti:

"Nasıl bilebilirdim ki? Salı ve Çarşamba güneydeki tüm kentlerimize günde 50, 70 roket atıyorlardı ve biz o zaman 'artık yeter' dedik ve bir cevap vermemiz gerektiğine karar verdik. Ama şunu da samimiyetle belirttim ki, o günlerde hala ABD Başkanı olan iyi dostum George W. Bush'u da arayıp Gazze'ye saldıracağımızı söylemedim.

Yakın dostum (İngiltere Başbakanı) Gordon Brown'ı veya (Fransa Cumhurbaşkanı) Nicolas Sarkozy'i ya da (Almanya Başbakanı) Angela Merkel'i de aramadım. Herhangi bir başbakanı arayıp, İsrail devletinin vatandaşlarını korumaya yönelik askeri planlarını niye anlatayım ki? Bunun yapılacak doğru bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yapmam gerekenin bu olduğunu düşünmüyorum ve Türk Başbakanı tarafından dile getirilen duygulardan üzüntü duydum."

"TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLERİMİZİ SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ"

Türkiye ile İsrail'in iyi ilişkileri bulunduğunu ve bu iyi ilişkileri sürdürmek istediklerinin altını çizen Olmert, şöyle konuştu:

"Türkiye ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini umuyoruz. Türkiye Başbakanı'nın bazen bazı ülkelerin liderlerini ülkesinin en gizli sırlarını başkalarıyla paylaşmaktan men eden kayıtlar olabileceğini anlayışla karşılayacağını umuyoruz. Kaldı ki, dediğim gibi o zaman İsrail ordusuna Cumartesi günü süregelen saldırıları nedeniyle Hamas terörist organizasyonuna saldırı başlatma emri vereceğimi bilmiyordum."

AA