kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dolar 1.70 TL'yi aştı!

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 18.02.2009 17:16
Güncelleme : 18.02.2009 21:06
Yeni Haber
Bankalararası piyasada dolar 1.70 liranın üzerine çıkarak 3 ayın yeni zirvesini gördü. Bankacılar dolar/TL'de artan global riskten kaçış eğilimine paralel devam eden gelişmekte olan para birimlerinden çıkış eğilimiyle yükselişin sürebileceğini belirtiyorlar.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, yüzde 0.26'lık azalışla 23,844.72 puanda kapandı. Toplam işlem hacmi düne göre yüzde 36 artarak, 1.36 milyar lira oldu.

Bankalararası piyasada dün 1.68 lira seviyesinden kapanan en iyi dolar alış kotasyonları bugün saat 1150 itibarıyla en son 21 Kasım 2008'de yükseldiği 1.7040 seviyesinden işlem görüyor. Bu verilere göre liranın dolar karşısındaki değer kaybı dünkü spot kapanışa göre yüzde 1.41 oldu.

Abank Döviz Pozisyon Masası Müdürü Sevgi Aytekin, "Genel olarak global büyüme datalarının çok kötü gelmesi ve Doğu Avrupa Ülkelerindeki bankacılık sorunlarının devam etmesi ve bu sorunların aslında Batı Avrupa bankacılık sektörüne ait olduğunu konuşulması dolar/TL'de bizi 1.70'li seviyelerin üzerine taşıdı" dedi ve ekledi:

"Beklentiler kötüye gitmeye devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama kaynaklı oluşan iyimserlik havasından sonra global ekonomik sorunların kısa sürede sona ermeyeceğinin anlaşılması gelişmekte olan ülke para birimlerinden çıkış eğiliminin devamına neden oluyor. Dolar/TL'de bundan sonraki hedef seviye 1.7270 ve daha sonra 1.75 ve trend yükseliş yönünde."

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu resesyonun, diğer bölgelerdeki resesyonlardan daha ağır olacağını ve bu ülkelerdeki yerel bankalar ile bunlarda pay sahibi olan Batı Avrupa bankalarının kredi notlarını baskı altında tutacağını belirtti.

ABD'de dün yayımlanan ekonomik veriler ise üretim faaliyetlerinin bu ay da keskin düşüşü sürdürdüğünü gösterdi ve piyasalardaki kötümser havaya destek oldu.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

* BÜYÜME RAKAMLARI KORKUTUYOR: Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya'nın önceki gün 2008'de yüzde 12.7 küçüldüğünü açıklaması yatırımcılarda paniğe neden oldu. Doğu Avrupa ülkelerindeki ekonomik küçülme korkuları daha da artırıyor.

* GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI:
Bankacılık sektörüne ve ekonomik büyümeye yönelik endişelerle umudunu borsalardan kesen yatırımcılar krizde güvenli liman arıyor. Geleneksel güvenli limanlar arasında altın ve ABD bonoları başta geliyor.

* KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI: Son günlerde üst üste not indirim kararları alınıyor. Son olarak Moody's'in Doğu Avrupa ülkeleri üzerine kaleme aldığı raporlar yeni not indirimlerinin gündeme gelebileceği korkularını artırıyor.

* MERKEZ'İN FAİZ KARARI:
Faizi yüzde 13'e çeken Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edeceği ve TL'nin faiz cazibesini kaybedeceği beklentileri dolara talebi artırıyor.