kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD, Afganistan'a 17 bin ek asker gönderiyor

CİHAN
Giriş Saati : 18.02.2009 09:52
Güncelleme : 18.02.2009 22:48
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack H. Obama, Afganistan'a 17 bin takviye asker gönderilmesine onay verdi.

İki tümen asker, Taliban güçleri ile şiddetli çarpışmaların yaşandığı güney bölgesinde konuşlandırılacak. ABD'nin Afganistan'da 14 bini NATO komutası altında 37 bin askeri bulunuyor.

Kararın ardından Obama, yazılı bir açıklama yaparak, ''Bu artış, acil bir biçimde ihtiyaç duyduğu stratejik dikkat, kaynak ve yönden yoksun kalan Afganistan'daki giderek kötüleşen durumu istikrara kavuşturmak için gerekliydi'' dedi.

Askerlerin Taliban'ın saldırılarını yoğunlaştırmaya başlamasının beklendiği bahar aylarından önce bölgede olmaları planlanıyor. Bu askerlerin aslında Irak'a sevkedilmesi planlanıyordu. Ancak Obama, başkan seçilmeden önce Irak'taki muharip birliklerini 16 ay içinde çekme ve Afganistan'a odaklanma vaadinde bulunmuştu.

BBC'nin haberine göre, Amerikan Kongresi için bir rapor hazırlayan Rand Corporation adlı düşünce kuruluşundan Seth Jones, tek başına ülkedeki ülkedeki asker sayısını artırmanın çözüm olmayacağına dikkat çekti.

Jones, "Asıl mesele, asker sayısı değil, bu askerlerle ne yapacağınızda düğümleniyor. İsyancılarla mücadele konusunda önemli olan yerel aktörlerle, güvenlik güçleri ve yargı yetkilileriyle işbirliğini artırmaktır" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Taliban rejiminin devrildiği 2001'den bu yana en kanlı saldırılara sahne olan Afganistan'da, sadece geçtiğimiz yıl 2181 sivil hayatını kaybetti.