kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP'de liste çatlağı

ŞENOL ATEŞ / ANKARA
18.02.2009
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliği listesine İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in istemediği bazı isimlerin konulması Tekin'i istifanın eşiğine getirdi. Kriz, Baykal'ın el koymasıyla atlatılabildi..
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliği listesine emrivaki yapılarak İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in istemediği bazı isimlerin konulması CHP'nin çarşaf açılımının mimarı olan Tekin'i istifanın eşiğine getirdi. Baykal araya girip ağırlığını koyunca kriz atlatıldı. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Beşiktaş, Avcılar ve Bakırköy ilçeleri belediye meclis üyeliği aday listelerini CHP İl Merkezi'ne göndermeden direkt Genel Merkeze gönderdi. Tekin, yardımcıları Uğur Afacan ve Uygur Emek'i Ankara'ya göndererek müdahaleyi engellemek istedi. Ancak son olarak Kadıköy CHP İlçe Başkanlığı'nın hazırladığı listeyi parti genel merkezine gönderip CHP milletvekili Algan Hacaloğlu ve Mustafa Özyürek'in bu listeleri İstanbul İl Başkanlığı'na sormadan dün sabah 8.30 da ilçe seçim kuruluna teslim etmesi gerilimin artmasına neden oldu. Listelerde bazı parti yöneticilerinin ve İstanbul'daki CHP'li belediye başkanlarının kendilerine yakın isimleri listeye yazdırmaları ve bunda ısrar etmeleri Tekin'i isyan ettirdi. Tekin'in bazı isimlere "Bunlar uygun isimler değil. İleride partinin başına dert olurlar. Kemal Kılıçdaroğlu 'dürüstlük, yolsuzluklarla mücadele' diyerek oy istiyor. Bunlar olursa ben istifa ederim" diyerek karşı çıktığı öğrenildi.

BAYKAL DEVREDE
Belediye meclis üye listelerinde ağır bir baskı altında olduğu gerekçesiyle görevinden ayrılacağı konuşulan Tekin, önce istifasını verdi. Bu istifa, televizyonların ekranlarına son dakika haberi olarak yansıdı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu sırada devreye girerek, "Tamam, istemediğin adaylar listede olmaz" diyerek güvence verdi. Bunun üzerine basına bir açıklama yapan Tekin, listelerde sorun olduğunu ancak bu sorunun aşıldığını, istifanın söz konusu olmadığını söyledi. Bu açıklamayı CHP Genel Merkezi'nden gelen ikinci bir açıklama izledi. Genel merkezden yapılan yazılı açıklamada, "CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in görevinden istifa ettiği veya CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi başkanlığından çekildiği haberleri doğru değildir" denildi. Bu arada ortaya bir de iddia atıldı. Gürsel Tekin'i istifa restine götüren olayın ardında kardeşi Yüksel Tekin ile Gürsel Tekin'in muhasebecisi Ediz Zeyrek'in aday listesinde yer almasına genel merkezden gelen vetonun neden olduğu ileri sürüldü. Yapılan görüşmelerde iki ismin de belediye meclisi listelerine konulması ile sorunun aşıldığı iddia edildi. Söz konusu iddia ile ilgili olarak il başkanı Gürsel Tekin, "Bunlar gülünç iddialar. Ve doğru değil. Evet bir liste sorunu yaşandı ama kesinlikle bu değil. Sorunlar çözüldü. Her şey yoluna girdi" demekle yetindi.