kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Albay Ali Öz

Öz'e mahkemede 'sevindiren tarife'

Ahu BOZLAR / SABAH
17.02.2009
İstahbaratçı albay Öz, Dink cinayetiyle ilgili olarak 'Görevi kötüye kullanma' değil 'ihmalden' yargılanacak. Böylece ceza üst sınırı 3'ten 2 yıla düşecek..
Dink cinayetiyle ilgili olarak açılan ilk davada, bir astsubayla bir uzman çavuş için "Görevi kötüye kullanma" kararı veren 2. Sulh Ceza Mahkemesi Başkanı İzzet Kobal'ın, daha sonra Asliye Ceza Mahkemesi'ne atanınca, ihbarları değerlendirmemekle suçlanan dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz'le ilgili davada "Görevi ihmal" kararı verdiği ortaya çıktı. Öz, Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla "görevi ihmalden" yargılanacak. Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından, Trabzon jandarmasının aylar önce cinayet ihbarını almasına rağmen hiçbir işlem yapmadığı ortaya çıkmıştı. İstihbaratı alan iki jandarma astsubaya Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde "görevi ihmal" suçundan dava açıldı. Dönemin 2. Sulh Ceza Hâkimi İzzet Kabal, dosyanın "görevi ihmal" değil, "görevi kötüye kullanma" olduğunu belirterek, davanın bir üst mahkemede görülmesi gerektiği kanaatiyle iade etti. Ancak 4. Asliye'nin görevsizlik kararı nedeniyle dosya yeniden 2. Sulh Ceza'ya geldi. İletilen istihbaratı değerlendirmeyen Öz'le ilgili de soruşturma başlatıldı.

PARAYA ÇEVRİLEBİLİR
Öz'ün savcılık soruşturması devam ederken, ilk davanın görüldüğü 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi İzzet Kobal, 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne atandı. Bu sırada Öz'le ilgili "Görevi ihmal" suçlamasıyla hazırlanan iddianameyi, 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme, Öz'le ilgili suçlamamanın "görevi ihmal" değil "görevi kötüye kullanma" olduğunu belirterek, dosyayı üst mahkeme olarak, Kobal'ın görev yaptığı 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Ancak Kobal dosyayı, "Görevi ihmal" kapsamında diyerek iade etti. Dosya, karar için Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu mahkeme davanın 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi. Bu kararla albay Öz, 3 yıla kadar değil, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak ve yasaya göre alacağı 2 yıldan az ceza da paraya çevrilebilecek.