kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dolar, euro karşısında da değerlendi. Parite gün içinde hızla geriledi. Euro 1.26’nın altına geriledi.

Doların tansiyonu 1.69'a fırladı

17.02.2009
Küresel piyasalarda yaşanan belirsizlik ve borsalardaki sert düşüşler nedeniyle dolar dünyada değer kazandı. Türkiye'de bankalararası piyasada dolar dün 1.6932 TL'yi gördü Güvenli liman arayan yatırımcılar borsalardan kaçarken altın ve ABD bonolarına koşuyor. Altının onsu 970 doları geçti. ABD 10 yıllık bono faizleri gelen alımlarla yüzde 2.65'e geriledi..
Dünya piyasalarında yaşanan belirsizlikler dolara yarıyor. Dolar dünyada hızla değer kazanırken, Türkiye'de de 1.69 TL'ye dayandı. Dolar karşısında değer yitiren tek para birimi TL olmadı. Başta gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında eridi. Macaristan, Polonya ve Rusya para birimleri dolar karşısında yüzde 4-5 oranında değer kaybederek yeni zirveler yaptılar. Dolar euro karşısında da güçlenince, euro/ dolar paritesi 1.26 seviyesinin altına geriledi. Dünyadaki dolar talebini ölçen ve ABD'nin en önemli ticaret ortaklarının para birimleri baz alınarak hesaplanan Dolar Endeksi de yeni rekor seviyelerine yaklaştı. En son 20 Kasım 2008 tarihinde 88 seviyesinden kapanan endeks, dün 87'i geçerek eski zirveyi zorlayacağı sinyalini verdi. Borsalardaki düşüş ve dolardaki hızlı değer kazancı altın ve ABD Hazinesi'ne yarıyor. Altın soluksuz yükselişine devam ederek 970 dolara yükselirken, ABD 10 yıllık hazine bonosunun getirisi yüzde 2.66'ya geriledi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
* BÜYÜME RAKAMLARI KORKUTUYOR:
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya'nın önceki gün 2008'de yüzde 12.7 küçüldüğünü açıklaması yatırımcılarda paniğe neden oldu. Doğu Avrupa ülkelerindeki ekonomik küçülme korkuları daha da artırıyor.

* GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI: Bankacılık sektörüne ve ekonomik büyümeye yönelik endişelerle umudunu borsalardan kesen yatırımcılar krizde güvenli liman arıyor. Geleneksel güvenli limanlar arasında altın ve ABD bonoları başta geliyor.

* KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI: Son günlerde üst üste not indirim kararları alınıyor. Son olarak Moody's'in Doğu Avrupa ülkeleri üzerine kaleme aldığı raporlar yeni not indirimlerinin gündeme gelebileceği korkularını artırıyor.

* MERKEZ'İN FAİZ KARARI: Faizi yüzde 13'e çeken Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edeceği ve TL'nin faiz cazibesini kaybedeceği beklentileri dolara talebi artırıyor.

DOLAR TIRMANMAYA DEVAM EDİYOR

Uluslararası piyasalardaki gerginlikle dolar, tüm dünyada tırmanışa geçti. Türkiye'de de bankalararası piyasada 1.69'u geçti. Dolar dün 3 ayın zirvesine çıkarken, en son 20 Kasım 2008'de 1.74 TL'yi görmüştü.