kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak'tan Türkiye üzerinden çıkacaklar

Giriş Saati : 18.02.2009 16:10
Güncelleme : 18.02.2009 22:48
Yeni Haber
Amerikan yönetimi, önümüzdeki yıl boyunca Irak'tan çekilmeye hazırlanırken, Türkiye'nin bu konuda çok önemli bir rol oynayabileceği belirtildi.

Amerikan savunma yetkilileri, Irak'tan çekilme seçeneklerini değerlendiren ABD yönetimi için, Türkiye'nin açık bir rol oynayabileceğini düşündüklerini söyledi. Bu açıdan Türkiye'yi güvenli bir yol olarak niteleyen Amerikan yönetiminin, askerlerin yanı sıra tonlarca ekipman ve malzemeyi Türkiye üzerinden geri getirmeyi düşündüğü kaydedildi.

Irak'taki ABD ordusu şimdiye kadar bazı yapı malzemelerini, gıda, yakıt ve öldürücü olmayan bazı maddelerin Irak'a nakliyatını Habur'dan geçen ticaret yolunu kullanarak yapıyordu. Ancak konu Irak'tan çekilmek olunca seçenekleri değerlendiren Amerikan yönetiminin, Türkiye'nin önemli bir rol üslenebileceğini dile getirdikleri aktarıldı.

AP ajansına konuşan Amerikan savunma yetkilileri, Kuveyt ve belki de Ürdün ile birlikte Türkiye'nin, yüzlerce kamyon, Humvee ve 120 bin nakliye konteynırının ülkeye geri dönmesi için bir alternatif olduğunu kaydettiler. Ancak bir yetkili, Türkiye'nin kullanılması konusunun henüz masaya hiç gelmediğini ifade etti.

Öte yandan ABD'nin Adana'da bulunan İncirlik üssünün, Afganistan'daki operasyonların artırılması konusunda önemli bir merkez olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Bu aybaşlarında Kırgızistan, ülkede bulunan ABD üssünü kapatmıştı. Bu durum ise Afganistan'a 30 bin yeni asker göndermeyi planlayan ABD için yeni bir lojistik sorunu olmuştu.

Bugün Türkiye-Irak sınırından günde ticari mal taşıyan bin adet aracın geçtiği belirtilen haberde, bugünkü durumun Türkiye Amerikan askerlerinin Türkiye üzerinden Irak'a girmesine izin vermediği 2003 yılındaki durumun tersi olduğuna dikkat çekildi.

Haberde tezkerenin o zaman için kabul edilmesi halinde Türkiye'den Irak'a girecek olan Tümgeneral Ray Odierno komutasındaki Dördüncü Piyade Birliği'nin, Irak'a Kuveyt'ten girmek zorunda olduğu hatırlatıldı. Odierno'nun şimdi ise Irak'ta olduğu ve Irak'tan ABD'ye geri dönüşünü yöneteceği kaydedildi. Ancak PKK'ya karşı varılan işbirliğine kadar soğuk olan ABD ile Türkiye ilişkilerinin, şimdi daha iyi olduğunu aktarıldı.

Irak ve Türkiye arasındaki tozlu ve yoğun ikmal yolunun iki ülke arasındaki yeni ilişkiyi gösterdiği belirtilen haberde, AP'ye konuşan bir Türk diplomatın ise "Şimdi daha tozlu ve yoğun. Bu konu, müttefik olunduğunun açık bir kanıtı. Şimdi olması gerektiği gibi." şeklindeki sözleri aktarıldı.

Kuveyt, 2003 yılındaki işgalde ABD'nin Irak'a ana giriş noktası olmuştu. Çıkış noktasının da yine Kuveyt olacağı tahmin ediliyordu. Ancak Kuveyt'in "bir boğulma noktası" olabileceği yönünde endişeler olduğu ve bu yüzden de ABD'nin başka seçenekleri araştırdığı belirtildi.

Anbar eyaletindeki askerlerin, çıkış için Akabe limanının kullanılıp kullanılamayacağı konusunda Ürdün ile görüşmelerde bulundukları kaydedildi.

Irak'taki Amerikalı komutanlardan General James Conway ise geçtiğimiz ay ABD'nin seçenekleri beklediğini belirtmiş ve "Kuveyt olması gerektiğini düşünmüyoruz" demişti.

CİHAN