kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yapılan antlaşmayla şeriat hükümlerinin uygulanacağı kuzeybatı bölgesi ülkenin en önemli turistik merkezlerinden biri.

Taliban'ı görünce şeriata razı oldular

16.02.2009
Pakistan, radikal dinci aşiretlerin Taliban'la birleşip silahlı isyan başlatmasını önlemek için riskli bir karar aldı. Ülkenin bir bölgesinde şeriatın getirilmesine izin verdi..
Pakistan'dan Taliban'ın yeniden güçlenmesinin önüne geçilmesi için radikal adım... Ülkenin kuzeybatısındaki Svat vadisi ve çevresinde şeriat yönetimi uygulanmasına onay verildi. Hükümet, 2007'den bu yana Taliban'ın bölgedeki yönetimi ele geçirmek için başlattığı isyanı bastırmak için bu yolu seçmek ve şeriata yol açmak durumunda kaldı. Svat bölgesinde Taliban'a yakın İslami liderler ile Pakistan hükümeti arasındaki müzakereler bir süredir devam ediyordu.

ANAYASA TARTIŞMASI
Dün de hükümet yetkilileri ve bölgenin en etkili dini lideri Sufi Muhammed arasında şeriatın önünü açan anlaşma imzalandı. Hükümet bu anlaşmayla hem bölgede daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmeyi hem de Taliban'ın elini güçlendirmesini engellemeyi amaçlıyor. Kuzeybatı bölgesinin başbakanı konumunda olan Amir Haydar Khan Hoti, bu değişimin Pakistan anayasasının ihlali anlamına gelmeyeceğini söyledi. Ülkenin kuzeybatısından sorumlu vali yaptığı açıklamada, "Başarılı geçen müzakerelerin ardından, İslami olmayan ve Kuran karşıtı olduğu düşünülen tüm yasaların bu bölgede iptaline karar verildi" dedi. Pakistan hükümetiyle antlaşmaya imza atan Sufi Muhammed de DPA'ya demokrasiyle ilgili ilginç açıklamalar yaptı. Dini lider "En başından beri demokrasinin düşmanlarımız tarafından bize empoze edilen bir sistem olduğunu düşündüm. İslam'ın böyle bir anlayışı yok" dedi. Anlaşma haberi ABD'nin önde gelen bir Taliban liderinin yaşadığını düşündüğü bir evi füzelerle vurmasıyla 30 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra geldi.