kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Clinton, denge ve uyum sözü verdi

Giriş Saati : 17.02.2009 10:19
Güncelleme : 17.02.2009 22:31
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan diplomasisinde denge ve uyum sözü verdi...
Asya ülkeleri ziyaretinin ilk durağı Japonya'da bulunan ve başkent Tokyo'da ünlü bir tapınağı gezen Clinton, Barack Obama'nın yeni yönetiminin savunma, diplomasi ve kalkınma üçlüsünün arasını bulma peşinde olduğunu belirtti.

Tokyo'daki Amerikan Büyükelçiliğinde açıklamalarda bulunan Clinton, Obama'dan önceki Başkan George Bush dönemine ve silah gücünü fazla kullanmakla suçlanmasına atıfta bulunarak, ''bunların birlikte yürüyebileceğini düşünüyoruz. Biri diğerlerinden öne geçerse dünyadaki siyasetimiz ve rolümüz biraz dengesizleşiyor'' ifadesini kullandı.

Meiji tapınağını ziyaretinde oradaki din adamının kendisine denge ve uyumdan söz ettiğini de belirten Clinton, ''bu konsept sadece dini mekanlar için değil ABD'nin dünyada oynadığı rol için de geçerli. Daha çok denge ve daha çok uyum aramalıyız. Dostlarımız ve müttefiklerimizin elini sıkacağız'' dedi.

Öte yandan Clinton, Obama'nın 24 Şubatta Washington'da Japonya Başbakanı ağırlayacağını duyurdu. Clinton, ''Başkan Obama, 24 Şubatta Japonya Başbakanı Taro Aso'yu Washington'da ağırlayacak'' dedi.

Konuşmasında Kuzey Kore ile ilişkilere de değinen Clinton, ''Kuzey Kore'nin bir füze fırlatması ilişkilerimizin ileriye gitmesine katkı sağlamaz'' ifadesini kullandı. Clinton, ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasında kararlı olduğunu da açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı, gerçekten nükleer silahlarından arınması halinde Kuzey Kore'ye barış anlaşması vadetti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşeceğini söyledi.

AA