kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Devrimin adı Nura

16.02.2009
Dört yıl önce ilk kez yapılan seçimde kadınlara oy hakkı tanınmayan Suudi Arabistan'da radikal bir atama... Kral Abdullah, Eğitim Bakan Yardımcılığı'na işte bu öğretmeni getirdi: Nura El Fayez ..
Kadınların bırakın ehliyet almayı, yanlarında bir erkek akrabaları olmadan taksiye dahi binemediği... Başı açık gezemediği... Hukuk, mühendislik gibi bölümleri okuma izni olmayan... Seçme hakkı olmayan bir ülkede, kabineye atanarak tarih yazdı o. Adı Nura El Fayez. Ülkenin Kralı Abdullah, geçtiğimiz hafta aldığı devrim niteliğindeki bir kararla Nura El Fayez'i Eğitim Bakan Yardımcısı olarak atadı. Kadınların eğitiminden sorumlu olacak El Fayez'in ataması dünyada büyük yankı uyandırdı. İşte ülkesindeki kadınlar için de büyük bir umut ışığı olan Fayez'in fotoğrafı ve hikâyesi dün ortaya çıktı...

'ÖRNEK OLMAK İSTİYORUM'
Fayez, İngilizce yayın yapan El Arabiya gazetesine verdiği röportajda yeni göreviyle ilgili konuştu: "Bu çok başarılı bir adım. Her zaman bu görevde bir erkeğin olmasından kaynaklanan sorunlar yaşadık. Bir kadın, hemcinslerinin sorunlarını ve yaşadığı zorlukları çok daha iyi bilir. Bu, daha iyiye doğru atılmış önemli bir adım..." 52 yaşında bir öğretmen olan Fayez, bakanlıkta ikinci isim olacağının altını çizenlere de "Kadınların eğitim durumunu iyileştirmek için yeterince yetkim ve gücüm olacağını düşünüyorum" diye yanıt verdi. Ülkesinde şimdiye kadar en üst makama getirilen kadın olan Fayez, önünde kendisini zor bir dönemin beklediğini ancak yeni görevinden çok mutlu olduğunu da söyledi. "Diğer hanımlara önümüzdeki yıllarda böyle görevler alabileceklerine dair örnek olmak istiyorum. Bu, Suudi kadınlara verilmiş bir onur madalyasıdır" dedi. Kral Abdullah (84), Fayez'le birlikte yaptığı atamalarda dini polis liderini, merkez bankası müdürünü, eğitim, adalet, sağlık ve enformasyon bakanlarını, Şura Konseyi başkanını da değiştirdi.