kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Küba Windows'a karşı

AHMET ZİYAL
Giriş Saati : 13.02.2009 13:40
Reuters'ın haberine göre Küba, Windows'un kendileri için tehdit olduğunu söylereyerek, kendi Linux versiyonlarını geliştirdiklerini duyurdu.

Havana'da düzenlenen "Teknolojik Özgürlük" konulu konferansda yapılan açıklamada, hükümetin arzusunun ada'da Microsoft yazılımları yerine bir Linux türevi olan Nova'nın kullanılması yönünde olduğu açıklandı.

Amerikan bazlı bir şirketin geliştirdiği yazılıma Amerikan gizli servisinin de müdahalesi olabileceği bu nedenlede potansiyel bir tehlike olarak görüldüğü belirtiliyor.

Fidel Castro'dan görevi devir alan kardeşi Raul Castro'da Amerika-Küba çekişmesini teknoloji dünyasına da taşımış durumda. Küba'da şu anda %20 civarında olan Linux kullanımının önümüzdeki beş yıl içerisinde %50'lere çıkarılması hedefleniyor.

Açık Kaynak Kodlu bir yazılım olan Linux ve türevleri, bir çok yazılımın aksine ücretsiz olarak edinilebiliyor ve kaynak kodlarına da erişilinebildiği için zararlı bir kod içerip içermediği rahatlıkla kontrol edilebiliyor. Dünya üzerinde bağımsız bir çok yazılımcı, açık kaynak kod projelerinde yer alıyor ve projenin küçük birer parçasını ücretsiz olarak üreterek yardımcı oluyor. Sun Microsystem gibi bazı kuruluşlar açık kaynak kod hareketini destekliyorlar. Aslında Küba bu endişesinde yalnız değil. Bazı ülkeler özellikle devlet ağırlıklı işlemlerinde bu nedenler ile Linux'u tercih ediyorlar. Microsoft ise devlet ve askeri amaçlı kullanımlarda kaynak kodlarını açarak bu tip bir problemin olmadığını göstermeye çalışıyor.