kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ENGİN ARDIÇ

Rüya tabiri

Kardeşim Ahmet,
Sevgililer Günü arifesinde gördüğün rüyayı, daha doğrusu kâbusu okudum. Geçmiş olsun.
O söylediğin canlıyı rüyada görmenin ne anlama geldiğini bilemem...
Fakat konuyu araştırdım, "rüyada soytarı görmek" konusunda bazı tabirler var, lakin maalesef ulema arasında bu konuda ihtilaf mevcut.
Bir kere, tabirler "genç soytarı görmek" ile "kart soytarı görmek" durumuna göre farklılık gösteriyorlar.
Rüyada kart soytarı görmek, Ebu Vakkas bin Rakkas'ın şu anda Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan "Mahlukat-ül Tuhafeyn fi'l Matbuat-ül Türk isimli risalesine göre, uğursuzluğa delalet. Hele soytarının yanında kevaşe de olursa, iş kötü...
Böyle pis pis şeyler görmeye devam edersen kısmetin kapanabilir! Genç adamsın, kendini yakma.
Öte yandan, gene ulemadan İbn Şakşuki, tek kopyası Dresden Kitaplığı'nda bulunan "Muharririn-ül Mendeburin" adlı elyazmasında, derhal tecdidi iman ve hatta tecdid-i nikâh tavsiye ediyor.
Rüya "Ermiş Valentine yortusu" arifesinde vuku bulduğuna göre, kırmızı kalp şeklinde bir muska yazdırıp uygun bir yerde taşımanın yarar sağlayacağı da belirtilmiş.
Bizans mütefekkiri Aleksandros Sallandıros da, Latince kaleme almış olduğu ve Süleymaniye Kitaplığı'nda bulunan "De Animalia Psychopathia İmbecilia, Demagogos et Dallama" adlı eserinde (Gelişim Yayınları, 1387) meseleye ayrı bir yorum getiriyor. Buna göre, rüyada kafasızlar, cahiller, demagoglar ve megalomanları yalnızca görmekte bir sakınca yokmuş. Sorun, bunlar eyleme geçerlerse başlıyormuş, çünkü çevrelerine zarar verirlermiş...
Konu güzel sanatlar alanında da ele alınmış... Örneğin ünlü opera bestecisi Leoncavallo, rüyada görülen bu tür yaratıklara şöyle sesleniyor:
"Sei tu forse un uomo? Hah hah hah!... Tu sei... pagliacco!"
Büyük Türk düşünürü Tosun da, konuyla ilgili olarak ortaya şu soruyu atmış: "Mektebi Mülkiye cehaleti alır... Ne baki kalır?"
Bu vesileyle bütün zıpırların bugünkü yortu şenliklerini de kutlarız. Rüyalarında güzel şeyler görsünler. Ahmet'i tenzih ederim, muzır yaratıklar onun rüyasına zorla girmişler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın