kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Feryat anlamına gelen ‘Havar’ isimli filmde Batman ve köylerinde yaşayan insanlar rol alıyor.

Töre filmi 'Havar' Batman'da kriz yarattı!

ÖZLEM ESMERGİL
13.02.2009
Uluslararası festivallerde beğenilen; töre nedenli intiharlara gönderme yapan 'Havar' filmi Batman'ı gerdi! Belediye yardımlarıyla çekilen filmi valilik reddetti: Dünya insanı Batman'ı bu filmle tanımamalı!..
Güzel Havar'ın, komşu köyden bir gençle yakınlaştığı dedikodusu ortalığa yayılır. Onunla evlenme hakkına sahip olan amcasının oğlu Şehmus'un da bu dedikodular nedeniyle gözü kararır. Havar'ın babasına baskı yapar; töreye göre, genç kız ölmelidir! Bu hikaye aslında Batman'da yaşanan intihar vakalarına gönderme yapıyor. Çünkü birkaç yıl önce Batman'da 281 kadın intihara teşebbüs etmiş, 43'ü de intihar etmişti. Bu rakamlar Batman Valiliği'nin 2001-2006'yı kapsayan araştırmasının sonucuydu. Rapor töre cinayetlerini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na sunuldu.

Uluslararası arenada
İşte, yönetmen Mehmet Güleryüz çektiği 'Havar' isimli filmle bu konuyu yeniden gündeme getiriyor. Film, katıldığı ulusal ve uluslararası tüm festivallerde büyük beğeni topluyor. Ancak Batman Belediyesi ve Batman Valiliği'nin arası açılıyor. Çünkü valilik dünyaya böyle bir trajediyle tanıtılmak istemiyor. Bu nedenle de filme resmi olarak destek vermiyor! Filmin 16 Ocak'ta, Batman Belediyesi'nin Yılmaz Güney Sineması'nda galası yapıldı. Bu nedenle gerginlik daha da gün yüzüne çıktı. Batman Valisi Özel Kalem Müdürü Halil İbrahim Keskin'in şu sözleri, gerginliği ortaya koydu:

Valilik: Destek yok!
"Batman töre cinayetleri konusunda istatistiklerde bile çok zaman yer almaz! Acaba hangi Batman'ın filmini çektiler? Filmin şehrimizde çekildiğinden tabii ki bilgimiz vardır ancak desteğimiz yoktur." Batman Vali Yardımcısı Yasemin Çetinkaya da filmin, belediyenin yardımlarıyla çekildiğini belirterek; "Film, belediyemizin salonunda gösterildi. Ama bizim resmi bir desteğimiz olmadı" dedi. Valilik yetkilileri filme karşı herhangi bir faaliyette bulunmayacaklarını ancak bu tür trajedileri dünya insanlarına anlatırken Batman'ın adının kullanılmasını doğru bulmadıklarının da altını çizdi.
Haberin fotoğrafları