kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Cuma Sabah  
ATİLLA DORSAY

Değişen dünyanın değişen filmleri

Filmler artık değişen dünyamızı ciddi biçimde yansıtmaya çabalıyor. Ve Berlin yine bu tür filmlerin değişmez merkezi. Arap kökenli Fransız yönetmeni Rachid Bouchareb'in filmi London River (Londra Nehri), buna yeni bir örnek. Film, Temmuz 2005'te Londra'yı kana bulayan El Kaide kökenli terör olayına ve burada ölen 50 kişinin hikâyesine değiniyor.
Faciadan sonra kaybolanları arayanların arasında çok farklı iki insan vardır: Afrika'dan gelmiş ve yıllardır Fransa'da yaşayan yaşlı bir Müslüman çiftçi ve de Londra'dan uzak yaşayan ve toprakla uğraşan kendi halinde bir İngiliz kadını.
Adamın oğlu, kadının ise kızı ortalarda yoktur. Kader onları bir resim çevresinde birleştirir. Çünkü resimde iki genç birlikte gözükmektedir.
Ve çok farklı bu iki insan, evlatlarını arama çabasında ve canlı bulma umudunda birleşir.
Film karşımıza uzaktan bildiğimiz, ama yine de şaşırtıcı bir Londra getiriyor.
Majestelerinin başkenti artık dünyanın etnik kompozisyonunun bir yansıması gibidir. Camilerde Arapça kursları düzenlenir, çarşaflı kadınlar sere serpe dolaşanlarla yan yana durur.
Seyahat acentesinde görkemli türbanıyla bir Hintli oturur, sokaklarda her gün başka bir halkın kültürü ve folkloru yansır durur. Eski ve görkemli Britanya İmparatorluğu'nun tüm halklarından temsilciler içeren bir büyük dünya metropolü, her ırkın ve inancın temsil edildiği bir modern Nuh'un Gemisi. Ve ne yazık ki bu güzel manzaranın içerdiği, birlikte barış içinde yaşama umudunu sürekli baltalayan bir evrensel terör belası. O gençlerin hayatta kalmış olma umudu, tahmin edebileceğiniz gibi, pek fazla değildir.
Deneyimli Brenda Blethyn ve Afrika'nın bağrından gelen büyük oyuncu Sotigui Kouyate'nin oynadıkları bu küçük, ama içten ve etkileyici film, günümüzün dünyasına ne parlak bir ayna tutuyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın