kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Erkeklerde aşk acısı tansiyon ve mide ya da bağırsak rahatsızlığı kendini gösteriyor.

En büyük aşk acısı bile en fazla altı ayda dinmeli

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
08.02.2009
Aşk acısı çekip gözyaşı dökenlere Prof. Dr. Sedat Özkan reçete yazdı: Biten aşkın ardından acı çekmek normal ama bu acı iki ayda sona ermeli. Süreç altı ayı geçerse doktora gidin çünkü bu acıyı ağrı kesiciler dindirmez! Türk filimlerine de inanmayın; aşk acısı verem ya da kanser yapmaz! Ama diş ağrınızın nedeni çektiğiniz acı olabilir..
İstanbul Tıp Fakültesi Liyezon Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan aşk acısı çekenler için sorularımızı yanıtladı:

* Aşık olan kişi hayal kırıklığı yaşıyorsa, gerçekten fiziki olarak acı çeker mi?
Ruhsal olarak büyük acılar çeken insanlar, fiziksel olarak da acı çekebilirler. Kişiler sorunlarını bedenselleştiriyorlarsa, aşkla ilgili sorun yaşadıklarında acı da çekerler. Sıkıldığı zaman başı ağrıyan kişiler, aşk acısı çektiklerinde büyük ağrılar hissedebilirler. Aşk acısı ölüm acısına benzer. Kişi giden bir ilişkinin ardından büyük bir kayıp duygusu yaşar. Bu kayıp duygusu, beyin kimyasında bir karmaşa yaratıp, bozulmaya yol açabilir. Bozulan beyin kimyası, organizmanın neresi zayıfsa orada kendini gösterir. Kadınlarda bu, daha çok ağrı şeklinde olur. Erkeklerde ise tansiyon ya da mide-bağırsak sistemindeki rahatsızlık olarak kendini gösterir.

* Aşk acısı tüberküloz, kanser gibi hastalıklara neden olur mu?
Hayır, doğrudan neden olmaz. Ama organizmadaki bağışıklık sisteminde bir zayıflama yaparak kişinin hastalanma süreci varsa, onu hızlandırabilir.

* Kadınlar mı, erkekler mi aşk nedeniyle daha fazla acı çeker?
Kadınlar daha fazla acı çekerler. Çünkü kadınlar ilişkilere daha fazla duygusallık yükler, erkekler ise ilişkileri daha fazla bedensel yaşarlar. Kadın, daha fazla bağlanır. Bu bağlanmanın kopması ile kadın daha fazla ızdırap çeker. İlişkilerin bitmesi kadınlara daha fazla acı çektirir.

ÖFKE DUYMAK ACIYI ARTIRIR
* Aşık olduğu kişiyi unutamamak bir ruhsal sorun mu, yoksa bütün insanların başına gelebilecek bir durum mu?
Bütün insanların başına gelebilir. Ancak sevilen bir kişinin kaybı karşısında yaşanan yasın bir süreci vardır. İki ya da altı ay içinde bu yas sürecinden mutlaka çıkmak gerekir. Altı ay sonra halen kişi ızdırabını azaltamadıysa, hayatını doğal biçimde sürdüremiyorsa, o kişinin psikolojisinde bir sorun var mı diye düşünürüz. Bir de bitiş şeklinin nasıl olduğu önemli. Helalleşip uzlaşarak mı bitti, kandırılma ve ihanet şeklinde mi bitti? Çekilen acıda, acının unutulma sürecinde bitiş şekli çok önemlidir. Travmatik biten ilişkiler daha uzun sürede unutulur. Sevilen kişiye öfke duyulması acıyı artırır.

* Başka bir ilişki kurtarıcı olabilir mi?
Çivi çiviyi söker yaklaşımı tamamen yanlıştır. Aşk acısını bir başka ilişki ile telafi etme çabası, ikinci ilişkiyi de sıkıntıya sokar. Kişi önce kaybı, ilişkinin bitme süreçlerini aşmalı. Onu aşmadan, ayrılık acısını beyninde ve yüreğinde çözmeden yeni bir ilişkiye başlaması yanlış olur.
Haberin fotoğrafları