kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal:"AB karşıtı olduğumuz iktidarın propagandası"

Giriş Saati : 10.02.2009 15:36
Güncelleme : 10.02.2009 20:44
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Brüksel'deki partisinin AB temsilciliğinin açılışını yaptı. Baykal, "AB karşıtı olduğumuz iktidarın propagandasıdır. AB sürecinin bugünlere gelmesinde alınan kararların altında bizlerin imzası bulunuyor. Demokratikleşmenin arkasındayız ama bu gerçek demokratikleşme olursa" dedi.

Deniz Baykal, Brüksel'de yaptığı basın toplantısında ''Brüksel'deki CHP'nin AB temsilciliğini açmak uzun yıllardır özlediğimiz bir konuydu'' dedi. ABHaber'e göre, Baykal, şunları söyledi:

"Muhalefet partisi olarak Brüksel'de temsilciliğimizin faaliyete geçmesiyle AB ile ilişkilere katkı yapma çerçevesinde temsilcilik açmakla çok doğru bir karar aldığımızı düşünüyorum Bunu AB ile ilişkilerin tıkanmaya başladığı bir dönemde yapıyoruz. Brüksel'deki temsilciliğimiz ile konjoktürel sıkıntıların gölgesinde AB ile ilişkilere uzun vadede baktığımızı da ortaya koyuyoruz."

Baykal AB sürecinin sadece hükümete bırakılamayacağını belirterek, sendikalar ile sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin AB'deki muhataplarıyla doğrudan ilişki içinde bulunmalarında faydalı olduğunu vurguladı.

"AB İLE İLİŞKİLERDE GELİNEN NOKTA UMUT KIRICIDIR"

"AB ile ilişkilerde gelinen nokta tatmin edici değil ve umut kırıcıdır ama canlandırılabilir" diyen Deniz Baykal, Türkiye'nin AB üyeliğinin her iki taraf açısından da faydalı olduğunu belirterek, "Zaten iki tarafın çıkarı olmazsa bu ilişkileri ayakta tutmak zor olurdu" dedi.

Deniz Baykal, Türkiye AB ilişkileri yaşanan uluslararası mali kriz açısından daha da önem kazandığını belirtirken de AB'de artan işsizlik ile içe kapanışın genişlemenin frenlenebileceği görüşleri bulunduğuna işaret ederek, "Ama bu duyguya teslim olmamalıyız. Uluslararası krizden çıkışın önemli boyutu AB'nin genişlemesidir" ifadesini de kullandı.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ

AB'nin enerji kaynaklarına ulaşımının Türkiye'nin AB'ye katılımına yeni bir derinlik, yeni bir değer kazanmasına yol açacağını da vurgulayan Baykal, Kafkasya, Ortadoğu'da çok büyük enerji kaynakları bulunmaktadır. Siyasi istikrarı, ekonomik yapısı ve hukuk düzeni ile bu kaynakları AB'ye ulaştıracak yegane ülke Türkiye'dir" dedi.

Bu perspektifin AB tarafından da görülmeye başlandığını da kaydeden Baykal, " Dolayısıyla Türkiye'ye bu alanda yeni bir uluslararası rol düşüyor" değerlendirmesini de yaptı.

CHP Genel Başkanı Baykal, Türkiye AB ilişkilerini hareketlendirmek için enerji faslının kısa zamanda açılması gerektiğini de ifade etti. "Bizler AB ile ilişkilerde sadece Anayasa reformlarına odaklandık. Oysa bu süreçte ilgi alanının genişletilmesi lazım" diyen Baykal şunları söyledi:

''AB karşıtı olduğumuz iktidarın propagandasıdır. AB sürecinin bugünlere gelmesinde alınana kararların altında bizlerin imzası bulunuyor. Demokratikleşmenin arkasındayız; ama bu gerçek demokratikleşme olursa. Aslında AB 2004'te müzakereler başlarken Kıbrıs konusunu dolaylı koşul olarak bağladılar. Bizler buna karşı çıktık. O dönem Türkiye her şartta AB ile üyelik müzakerelere başlayacak durumdaydı. Bizim bu çıkışımıza AB karşıtlığı dendi. Şimdi Kıbrıs sorununu çözmeye çalışıyoruz. Kıbrıs sorunu zor bir durum. Türkiye AB ilişkilerini Kıbrıs sorunundan ayırmak lazım."

(ANKA)