kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Fikstür Puan Durumu Formula 1
 
24 Saat
24 Saat

"Lincoln'e verilen kart doğruydu"

AA
Giriş Saati : 10.02.2009 11:04
Güncelleme : 10.02.2009 23:30
Yeni Haber
Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, ligin mevcut hakemlerle tamamlanacağını, kulüplerin açıklamalarının bazen aşırıya gittiğini, MHK üyelerinin sağduyulu insanlar olduğunu ifade etti.

Sarvan, İzmir Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, devre arasındaki hakem seminerinden sonra gerektiği zaman idari ve teknik konularda basın toplantısı yapma kararı aldıklarını hatırlattı.

Toplantıyı bu karar doğrultusunda düzenlediğini belirten Sarvan, Antalya'daki hakem seminerinde en önemli sorunun, kart sayısının fazlalığı olduğunu dile getirdiklerini ve hakemlere kart sayısını kişiliklerini ön plana çıkartarak azaltmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.

Sarvan, ikinci yarıda oynanan karşılaşmalarda bu başarıyı sağlayamadıklarını belirterek, ''Gereksiz kartların çıktığını görmekteyiz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Geçen hafta 8 hakem arkadaşımızla görüştük, önümüzdeki hafta da bu konu üzerine toplantılar yapacağız'' diye konuştu.

Kart isteyen oyuncuya kart gösterilmesi konusunda sezon başında UEFA'nın kriterlerine göre bir karar aldıklarını hatırlatan Sarvan, ''Bu karar yurt dışında uygulanmıyorsa bu onların sorunu. Biz geri adım atmak durumunda değiliz. Uygulamamız devam edecek. Bu harekete kart gösterilmesine rağmen, oyuncular hala kart görmeye devam ediyor. Bu enteresan. Buna oyuncuların dikkat etmesi gerekiyor''dedi.

LINCOLN'UN İHRACI

Galatasaraylı Lincoln'ün, Kayserispor maçında ikinci sarı kartı görerek oyun dışında kaldığı pozisyonu değerlendiren Sarvan, FIFA oyun kurallarının iki bölümden oluştuğunu, bunun ilk 55 sayfasının oyun kurallarını anlattığını, daha sonraki bölümünün ise ''oyun kurallarının yorumlanması ve rehber'' başlığı taşıdığını anlattı.

Sarvan, ikinci bölümün, oyun alanında sık rastlanan konulara hakem standardı getirilmesi için oluşturulduğunu, bu kitabın ikinci bölümünde 122. sayfada 2 madde halinde oyuncuların serbest vuruşların kullanımındaki mesafe durumunun ele alındığını kaydetti.

Söz konusu olayın bu maddeye uyduğunu ifade eden Sarvan, şöyle konuştu:

''Oradaki oyuncunun hakem düdüğünü çaldıktan sonra, oyuna başlanmasına kadar geçen süre içerisinde o alanı terk etmesi için yeterli süre var mıydı, yok muydu? Buna da baktığımız zaman yaklaşık 10 saniye kadar bir süre var. Bu süre içinde oyuncu o alanı topun vurulduğu 9 metre 15 santimetre terk edebilmesine rağmen, topa doğru yürüyüşü halinde hakemin verdiği karar oyun kurallarına uygundur.''

MAÇ TEKRARI TALEPLERİ

Sarvan, sezon başından beri amatör maçlar dahil olmak üzere, kendilerine maçta kural hatası olduğu için tekrar talebi geldiğini, bunlardan bir kısmının tekrar oynandığını söyledi.

Son olarak Galatasaray-Hacettepe ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının tekrar oynanması için başvuruda bulunulduğunu hatırlatan Sarvan, ''Biz bunlara bir çok şeyi araştırdıktan sonra cevap verdik. MHK kitabına uydurur ve maçın tekrarını gerçekleştirmez kanısı var. Hakemin verdiği kararlar nihaidir. Maçtan sonra 'ben yanlış yaptım' demesi hiç önem taşımıyor'' diye konuştu.

Avrupa'daki liglerden bir kaç kural hatası örneği veren Sarvan, maçta kural hatasının olması için hakemin kuralları çok açık ihlal etmesi gerektiğini söyledi.

Sarvan, en son verdikleri kararın gerekçesini kamuoyuna açıkladıklarını hatırlatarak, ''Oyun alanının dışında olursa, görüş hatası oluyorsa, dışarıdaki olayı içeride algılamıştır. Bir maçta kural hatası olduğuna Federasyon karar veriyor. MHK sadece görüş belirtiyor. Maçın tekrarına federasyon karar veriyor'' diye konuştu.

KULÜPLERİN BİLDİRİLERİ

Bazı kulüplerin yaptığı açıklamaları ve yayınladığı bildirileri değerlendiren Sarvan, şunları kaydetti:

''Bunların bir takım nedenleri var. Takım kötüye gittiği zaman kendi taraftarlarına mesaj verme ihtiyacı duyuyor. Zaman zaman da hakemleri etkilemek amacıyla yapılıyor bu açıklamalar. Pek çok takımın başvurduğu bir yol. Daha önceleri daha acımasız yapılıyordu bunlar. Hakem maça atandıktan sonra 'bu hakemi istemiyoruz' açıklamaları yapılıyordu. Bununla karşı tarafı etkilemek
istiyor.''

Sarvan, bu açıklamaların futbolcuları daha çok etkilediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu bildirilerle 'hakemlere güvenmiyorum' mesajı veriyorsun. Teknik adam, futbolcularına 'hakem böyleyse de sen normal davran' diyor olabilir. Sahada iki tane insan var hakem ve futbolcu. 'Senin karşındaki adam sapık, her şeyi yapabilir, ama sen normal davran' diyor. Bu mümkün olabilir mi? Futbolcu da sahaya çıkınca her karara tepki veriyor. Hakemin yanlış yapma durumu da vardır insan olmaktan kaynaklanan. Hakem de bunun üzerine kurallara göre kasıtlı davranıyor, geçtiğimiz maçlara bakın, 2 maçta çok net olarak göreceksiniz. Maçın başında gerginlik yaşandı altında bu neden yatıyor. Bir maç daha tartışıldı. Bu benim için sürpriz oldu. Nedenleri başkadır.''

Yapılan bu tür açıklamaların kendilerini etkilemediğini ifade eden Sarvan, şunları kaydetti:

''Bizi üzen bu açıklamalar bazen aşırıya gidiyor ve haksız iddialar ortaya atılıyor. Herkes biliyor ki MHK'de yer alan arkadaşlarım sağduyulu insanlarız. Elimizde bir kadro var, daha iyisi yok. Futbolcu, 17-18 yaşında milli takımda oynayabilir, ama hakemlikte bu söz konusu değil. Hakemlerin belirli şeyleri yaşaması gerekiyor. Bundan daha iyisi yok. Bu lig bu hakemlerle bitecek. Bizim amacımız hakemlerin en az baskıda maç yönetmesini sağlamak ve en az hatayla ligi bitirmek.''


"DERELİ GALATASARAY MAÇINDA GÖREV ALACAKTIR"

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, maç izlerken, yanlış bir sarı kart çıktıktan sonra, aynı oyuncu ikinci karttan atılabilir diye rahatsız olduğunu belirtti.

Sarvan, İzmir Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısındaki açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir soru üzerine yardımcı hakemlikte uzmanlaşmanın söz konusu olduğunu, ancak yardımcı hakemlerin fazla maç yönetmediğini belirten Sarvan, ''Yeri geldiğinde hakem gibi karar vermesi gerektiği için zaman zaman sıkıntılar oluyor. Aynı tür maçları yönetseler, hakemle ve yardımcı hakemlerin uyum ve yorum birliği olabilir. Bu tüm hakemliğin sıkıntısı. Yardımcı hakemlere amatör maçlarda görev vermek gerekiyor'' dedi.

Sarvan, hakemlerinin bugüne kadar yönetimlerinden memnun olup olmadığının sorulması üzerine, ''Evet ya da hayır diye cevap veremem. Bizim için gözlemci notları önemli. Buna göre de hakemlerin yüzde 85'i iyi. Yüzde 10'u iyi yönetmiş ama önemli hatalar yapmış, yüzde 5'i de zayıf not almış'' diye konuştu.

Hakem hatalarına herkes kadar üzüldüğünü belirten Sarvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Maç seyrederken hakem yanlış, gereksiz bir kart çıkardıktan sonra aynı oyuncuyu ikinci sarı karttan atar diye çok rahatsız oluyorum. Hakemleri çok dikkatli olun diye uyardık. Bir oyuncu iki sarı karttan atılmışsa, birincisi yüzde yüz doğru ikincisi de yüzde yüz doğru olsun dedik.''

Sarvan, bazı kulüp bildirilerinde istifasının istendiğinin hatırlatılması üzerine, ''Önemli olan bu ligin sağlıklı bir şekilde bitmesi. Bu lig, ben de olsam başkası da olsa bu hakemlerle bitecek. Hakemlerle karşılıklı güvenimiz var. Bundan daha iyi şartlar olur mu bilemiyorum'' dedi.

Sarvan, hakem Suat Arslanboğa'ya görev verilmemesinin dernek seçimleriyle ilgisinin olmadığını, bu hafta maça çıkabileceğini söyledi.

Kendileri için herkesin her şeyi söylediğini ifade eden Sarvan, gözlemci raporlarına göre Cüneyt Çakır'ın hataları olduğunu ve gereğinin yapılacağını söyledi.

Sarvan, hakemlerin hata yapmalarının ardından cezalarının farklı olduğunun belirtilmesi üzerine, ''Dinlendirilmesi hakemin ceza alması anlamına gelmiyor. Hakemin o maçtan sonra toparlanması için belli bir zamanın geçmesi gerekli'' görüşünü ifade etti.

Galatasaray-Kayserispor maçından sonra Selçuk Dereli'nin Galatasaray maçlarında görev alıp almayacağının sorulması üzerine Sarvan, ''Belli bir süre geçtikten sonra görev alacaktır. Bu tür olaylar ilk defa olmuyor'' dedi.

-PROFESYONEL HAKEMLİK-

Profesyonel hakemlik uygulamasının İngiltere ve İtalya'da olduğunu, ancak o sistemin de bazı sıkıntıları bulunduğunu anlatan Sarvan, ''İmkanları hazırlayıp hakemlerin daha formda tutulmasını sağlamak istiyoruz. Bütün hakemlerin profesyonel olması mümkün değil. Şartları araştırıyoruz''diye konuştu.

Nisan ayından itibaren mentörlüğü amatör kümelere kadar indireceklerini kaydeden Sarvan, bunun meyvelerini 4-5 sene sonra alacaklarını söyledi.

Bank Asya 1. Lig'de çok çekişmeli maçlar geçtiğini ve gözlemci raporlarına göre en az hatanın o ligde görüldüğünü ifade eden Sarvan, Futbol Federasyonu Başkanı ve MHK Başkanı'nın İzmirli olmasından dolayı İzmirli takımlara yönelik olumlu veya olumsuz hata olabileceğini düşünmediğini sözlerine ekledi
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Sivas 19 12 5 2 32 12 41
2 Trabzon 19 12 5 2 28 15 41
3 Galatasaray 19 11 4 4 41 22 37
Tümünü göster...
4 Beşiktaş 19 10 5 4 29 18 35
5 Fenerbahçe 19 10 4 5 32 21 34
6 Ankaraspor 19 10 3 6 27 16 33
7 Gaziantep 19 8 6 5 27 23 30
8 Kayseri 19 7 8 4 19 11 29
9 Bursa 19 8 5 6 25 25 29
10 Eskişehir 19 5 8 6 28 28 23
11 İ.B.B. Spor 19 6 4 9 20 29 22
12 Konya 19 5 6 8 18 27 21
13 G.Birliği 19 5 5 9 24 28 20
14 Antalya 19 4 7 8 19 26 19
15 Denizli 19 4 3 12 23 36 15
16 Ankaragücü 19 3 6 10 16 29 15
17 Kocaeli 19 3 3 13 23 44 12
18 Hacettepe 19 2 5 12 11 32 11
Haftanın Maçları
19. Hafta
 Trabzon 2  
  Ankaragücü 1  
 Hacettepe 2  
  Eskişehir 2  
 Sivas 2  
  Kocaeli 0  
 Galatasaray 1  
  Kayseri 1  
 Antalya 2  
  Denizli 1  
 G.Birliği 1  
  Bursa 2  
 Gaziantep 2  
  Ankaraspor 0  
 Konya 0  
  Beşiktaş 0  
 İ.B.B. Spor 2  
  Fenerbahçe 0  
Haftanın Maçları
20. Hafta
 Ankaragücü Gaziantep Cumartesi 14:00  
 Eskişehir G.Birliği Cumartesi 14:00  
 Antalya Galatasaray Cumartesi 15:00  
 Fenerbahçe Hacettepe Cumartesi 19:00  
 Kocaeli Kayseri Pazar 14:00  
 Denizli Konya Pazar 14:00  
 Ankaraspor İ.B.B. Spor Pazar 14:00  
 Bursa Sivas Pazar 15:00  
 Beşiktaş Trabzon Pazar 19:00