kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sanayi dip, TÜİK tarihi hata yaptı

09.02.2009
Saat 10.00: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen aralık sanayi üretimi verisini açıkladı. İlk rakamlara göre aralıkta sanayi üretimi yüzde 11.9 azalarak beklentilerden iyi geldi... Saat 14.00: TÜİK, "Pardon, bilgisayarımız çökmüştü" diyerek verilerin yanlış olduğunu açıkladı. 10 dakika sonra yenilenme ile sanayi üretimindeki düşüş aylık yüzde 17.6'ya, yıllık ise yüzde 0.9'a çıktı..
Küresel krizin etkilerini derinden hissetmeye başlayan reel sektörden alarm sinyalleri gelmeye devam ediyor. Sanayi üretimi aralıkta yüzde 17.6 azalırken, sanayicinin 2001 krizinden sonra en zor günleri geçirdiğini ortaya koydu. Ancak gündemi tarihi seviyede azalan aralık sanayi üretimi değil, TÜİK'in veri yayınlama skandalı belirledi. Büyümenin en önemli öncü göstergesi olması nedeniyle merakla beklenen aralık sanayi üretiminin önce yüzde 11.9 azaldığı açıklandı. Beklentilerden iyi gelen sanayi üretimi önce şaşkınlıkla karşılandı. Ancak, alt kalemler incelendiğinde tekstil ürünleri imalatında yüzde 40 gibi ciddi bir yükseliş olduğu göze çarptı. İlk veriler karşısında şok olan tekstil sektörü temsilcileri bir hata olduğunu hemen anladı. Konuyu araştırmaya başlayan gazeteciler ve banka ekonomistleri TÜİK'i telefon yağmuruna tuttu.

TÜİK 4 SAATTE HATASINI GÖRDÜ
TÜİK, sabah 10.00'da açıkladığı rakamların yanlış olduğunu kabul ederek, verilerde revizyona gidileceğini açıkladı. İlk rakamdan tam 4 saat sonra TÜİK, sanayi üretiminin aralıkta yüzde 11.9 değil, yüzde 17.6 azaldığını açıkladı. Yıllık bazda önce yüzde 0.4 küçülme, yüzde 0.9 küçülme olarak değiştirildi. Hataya yol açan tekstil üretiminin ise yüzde 40 artmadığı, tam aksine yüzde 23.7 azaldığı ortaya çıktı. Ankara'yı karıştıran ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'i küplere bindiren skandala imza atan TÜİK Başkanvekili Ömer Toprak, kamuoyundan özür dileyerek, "Veri girişi sırasında bilgisayar çökmüş. Soruşturma başlattık ve bir hafta içinde sorunun nereden kaynaklandığını ortaya çıkaracağız" dedi.

SON 7 YILIN EN KÖTÜ RAKAMI
2008 verileri, 2001 krizinden sonraki en kötü sanayi üretim rakamları olarak kayıtlara geçti. Toplam sanayi üretimi aralıkta yüzde 17.9 daralırken alt sektörlerdeki daralma durumun ciddiyetini ortaya koydu.Aylık bazda, imalat sanayinde yüzde 19.9, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 5.3, madencilikte yüzde 2'lik üretim azalışı yaşandı. Ana sektörler itibariyle imalat sanayi yılı en kötü kapatan sektör oldu. 2008de, imalatta yüzde 1.8 gerileme, madencilik sektöründe yüzde 7.5, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 3.8 üretim artışı görüldü. Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden otomotivdeki derin sıkıntılar rakamlara yansımaya devam etti. Otomotiv imalatı, aralıkta yüzde 52.2 azalırken, yıllık üretimdeki artış yüzde 5.9'da kaldı. İhracatın öncülerinden tekstil sektöründe uzun süredir devam eden daralma aralıkta da sürdü. Son 11 aydır aralıksız küçülen tekstil sektöründe üretim aralıkta yüzde 23.7, 2008 genelinde ise yüzde 10.6 azaldı. Tekstil ve otomotivdeki sorunlar ara malı üreticilerini doğrudan etkiledi. Ara malı imalatı aylık yüzde 6.5, yıllık yüzde 2.5 azaldı.

RESESYONUN AYAK SESLERİ
Sanayi üretimi 2008'in son çeyreğinde ortalama yüzde 12.5 küçüldü. Sanayi üreyimindeki bu düşüş büyümeyi 3 puan aşağı çekecek. Aralık sanayi üretimi sonrasında banka ekonomistleri 2008 yıllık büyüme verilerini de yüzde 1'in altına çekmeye başladı. Ekonomistler, son çeyrekte yüzde 5'in üzerinde küçülmesini bekliyor. Böylece, iki çeyrek üst üste negatif büyüme gösteren Türkiye'nin 2008 sonunda teknik resesyona girmesi kesinleşiyor.
Haberin fotoğrafları