kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nokia hükümeti tehdit mi etti?

CİHAN
Giriş Saati : 02.02.2009 08:57
Güncelleme : 02.02.2009 13:07
Finlandiya'nın cep telefonu devi Nokia'nın, çalışanlarının e-postalarını takip edebilmesinin önünü açacak yasanın geçmemesi halinde başka bir ülkeye taşınacağı ileri sürüldü.

Helsinki'nin en yüksek trajlı gazetesi Helsinki Sanomat'ın haberine göre, yasanın geçmemesi halinde cep telefonu devinin böyle bir yola başvurabileceği uyarısını hükümete verdiği belirtiliyor. İsmi açıklanmayan yetkili, yasanın uygun bir atmosferde geçirilmesi için şirketin yoğun bir baskı yaptığını savundu.

'Nokia yasası' olarak bilinen yasanın iki hafta içinde oylanması bekleniyor. Yasanın geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Başbakan Matti Vanhanen böyle bir ültimatomdan habersiz olduğunu dile getirdi. Vanhanen, Finlandiya devlet televizyonu YLE'ye yaptığı açıklamada, "Böyle bir tehdit küçük birimler arasında olmuş olabilir ancak böyle bir bilgi bize gelmedi" dedi.

Nokia İletişim Direktörü Arja Suominen suçlamaları kabul etmedi ve iddianın şirket çalışanlarını da şaşırttığını kaydetti. İletişim Bakanı Suvi Linden ise böyle bir ültimatomun verilmiş olduğuna inanmadığını belirtti.

Birçok hukuk uzmanı, yasayı çalışanların haklarını çiğneyeceği gerekçesiyle eleştiriyor. Vanhanen, endüstriyel bilgi casusluğunu önlemek için yasanın parlamentodan geçebileceğine inandığını ifade etti. Bu tip olayların Finlandiya'da yaşanmasını istemediğini vurgulayan Vanhanen, Fin şirketlerinin ve teknolojik buluşların korunmasının önemli olduğunu dile getirdi.