kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Karadeniz'de neler oluyor?

AA
Giriş Saati : 10.02.2009 10:54
Güncelleme : 10.02.2009 22:59
Yeni Haber
Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, ''Ömrüm 55 yıl denizde geçti, ben bu yıla kadar Karadeniz'de böylesine kıt bir hamsi avı yaşandığını görmedim'' dedi.

Necipoğlu, Karadeniz'de büyük umutlarla Eylül ayı sonlarında başladıkları hamsi avının ilk günlerinde bol ve bereketli hamsi avı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''Ancak hamsi avı, yaklaşık 18-20 mil açıkta bir ay sürdü. Bu nedenle hamsi, Türk karasularındaki derin kuyulara inerek barınamadı. Dolayısıyla hızla bir şekilde Gürcistan karasularına kaçtı'' diye konuştu.

Bu sezon Türk karasularında yaklaşık 100 bin ton hamsi avlandığını, şu sıralarda Karadeniz'de hamsi avının az miktarda da olsa Gürcistan'da sürdüğünü anlatan Necipoğlu, şöyle devam etti:

''Ömrüm 55 yıl denizde geçti, ben bu yıla kadar Karadeniz'de böylesine kıt bir hamsi avı yaşandığını görmedim. Hamsiye uygulanan kota da bu sezon yararlı olamadı. Hamsi, Türk karasularına inmeden 18-25 mil açıkta avlandı. Kıyılara doğru avlanmasına izin verilseydi, kıyıya inen hamsi derin kuyularda kendini saklar ve Mart ayı sonuna kadar avlanırdı. İşsiz kalan 20 dolayında Türk balıkçı takımı şimdi Gürcistan'da hamsi avı yapıyor. Orada yapılan av da yetersiz. Son iki aydır Karadeniz'de tezgahlar Gürcistan'dan gelen hamsiye kaldı. Bu sorunun bir daha yaşanmaması için Karadeniz'de hamsi avına mutlaka Kasım ayında başlanması gerekmektedir. Bu sezon hamsi avına Ekim ayında başlandığı için ortaya böyle büyük bir mağduriyet tablosu çıkmıştır.''

Bu sezon Karadeniz'de tüm balıkçıların büyük mağduriyet yaşadığını, akaryakıta borçlandığını, aldığı kredileri ödeyemediğini kaydeden Necipoğlu, ''Bizim için sezon sona erdi, borç batağındayız, şimdiden kara kara önümüzdeki yıl denize açılmanın hesabını yapıyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesi, gelecek sezona hazırlanabilmemiz için balıkçılara düşük faizli kredi imkanı sağlanmalı ve aldığı kredileri ödemeyen balıkçılara da bir süre kredi ödemelerinin dondurulması imkanı tanınmalıdır'' dedi.