kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Artık herkes fabrika çalışanı!

Almanya'nın emekli sendikacılarından Falko Ahr geçen ay Türkiye'ye geldi. Kendisini, 1991'de Volkswagen Elektrik Sistemleri adıyla Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde kurulan, 2007'de Japon Sumitomo ile Alman Wbordnetze Grubu'na bağlı SE Otomotiv Teknolojileri AŞ'ye satılan fabrika yöneticileri davet etti.
Fabrika yöneticileri sıkıntılıydı. Çıkış yolu arıyordu. Eğer bir çıkış yolu bulunmazsa fabrika kapatılacaktı! Nitekim 30 Ocak'ta küresel patronlar şalteri indirdi. Üretim durdu. Kapıya kilit vuruldu. Yapacak başka bir şey yoktu ki.
Ama 745'i mavi, gerisi beyaz yakalı olan çalışanlar ortalıkta kaldı. Türkiye, bir fabrikayı kaybetti. Bu fabrika, Seat, Audi, Skoda, Volkswagen'e üretim yapıyordu. İşçilik maliyetlerinin düşük olması tercih sebebiydi. Fakat fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası ile küresel patronlar bir türlü ortak bir dil yakalayamadı.
Sendika diretti, fabrika aralık başında işçilerin yarısının iş akdini feshetti. İşveren düşündü, taşındı. Maliyetleri bir türlü tutturamıyordu.
Ocak başında Almanya'dan emekli sendikacı Falko Ahr çağrıldı. Kendisine, "Fabrikayı kapatmadan yola devam edebilir miyiz?" diye soruldu.
Ahr, işçilerle konuştu, duruma baktı. Sonra, "İşçilerin maaşını aşağıya çekmenin bir anlamı yok. Çünkü bunun altında alacakları bir ücretle insanca yaşamaları mümkün değil" yorumunu yaptı.
Ahr, "Almanya'da bir fabrikada çalışanların tümü 'fabrika çalışanı' olarak tanımlanır. Almanya'da fabrikalarda işçiidare personel ayrımı çoktan kalktı. Fabrika çalışanları aynı ölçüde fedakârlık yapar.
Türkiye'de sorun var. Bir an önce bunun değişmesi lazım. İşçi az kazanıyor, kendisini farklı gören fabrika çalışanı ise harcıyor.
Aynı fabrikada iki ayrı çalışan kesim olmaz! Eğer bu sistemi yenilemezseniz Türkiye'de daha çok fabrika kapanır" dedi.
Sözün özü; Küresel krizde fabrikalarda mav-ibeyaz yakalı ayrımı kalmadı. Artık herkes fabrika çalışanı!!!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın