kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kriz, savaşları hızlandırdı ekonomiler birbirine girdi

09.02.2009
1- Çin-Hindistan
Çin oyuncak ithalatına yasak getiren Hindistan'ı ihracatını engellemekle suçladı

2- Fransa-Amerika
Fransa, Amerika'nın rokfor peyniri tarifesine Coca- Cola'yla misilleme yapacak

3- Hükümetler-Yöneticiler
İkramiyelere sınır getirilmesi yöneticilerle hükümetler arasında soğuk savaş başlattı

Finans kaynaklarını eriten, korumacı eğilimleri güçlendiren küresel kriz ülkeler arasında ticaret savaşına neden oluyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın teşvik paketindeki "Buy American-Amerikan Malı Al" maddesinin kelime oyunuyla düzeltilmesinin üzerinden henüz bir hafta bile geçmeden yeni olaylar patlak verdi. Dünyayı küresel krizden çıkaracağı düşünülen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkeleri birbirine düştü. İşte ticaret savaşları:

HİNDİSTAN-ÇİN BİRBİRİNE KÜSTÜ: Geçen ay Hindistan Çin'den ithal edilen oyuncaklara sağlığa zararla oldukları gerekçesiyle 6 ay yasak getirdi. Çin de, Hindistan'ı ihracatını engellemeye çalışmakla suçladı.Çin'in yasağın Dünya Ticaret Örgütü tarafından incelenmesini istemesi bekleniyor.

GIDA SAVAŞLARI: 'İtalyanlar İtalyan yemekleri yemeli' diyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi dönere ve kebaba karşı savaş açtı. Buna son günlerde AB ile Amerika arasında yaşanan "Peynir savaşları" eklendi. ABD geçen hafta, AB'ye üye ülkelerden gelen pek çok ürüne uygulayacağı tarifeleri listeledi. Listedeki tüm ürünlere yüzde 100, rokfor peynirine ise yüzde 300 tarife belirlendi. Fransızlar ise misilleme olarak Coca-Cola'ya yüksek oranda gümrük tarifesi koymaya hazırlanıyor.

İKRAMİYE SAVAŞLARI: Bir diğer savaş da yönetici maaşlarında yaşanıyor. Hükümetlerin ağız birliği edercesine CEO ve yönetici maaşlarına sınır getireceğini duyurdu. İlk olarak ABD yönetimi, devletten yardım alacak şirket yöneticilerinin yıllık kazançlarına 500 bin dolarlık sınır getirdi. Fransız Bankacılık Federasyonu da borsacılar ve diğer finans profesyonellerine ödenecek ikramiyelerin yeniden düzenlenmesi konusunda anlaştı. İngiltere Hazinesi, bankaların dağıttığı ikramiyelere ilişkin bağımsız soruşturma başlattı. Bu kararlar yönetici-hükümet savaşlarına neden oluyor. Öyle ki geçen hafta ABD'de yöneticilerin kazançlarından olmamak için kurtarma planına dahil olmayacakları ve bu nedenle şirketleri iflasa sürükleyebileceği konuşulmaya başlandı.