kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sigara ve hareketsizlik kansere zemin hazırlıyor

Giriş Saati : 10.02.2009 13:46
Güncelleme : 10.02.2009 23:19
Yeni Haber
Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, beslenme şekli ve hareketsizliğin birçok kanser türünün oluşmasına zemin hazırladığını söyledi.

Genetik faktörlerin dışında sigara kullanımının birinci sırada kanser nedeni olduğunu ifade eden Baki, ikinci sırada da aşırı kilo fazlalığı ile fiziksel aktivite eksikliğinin geldiğine vurgu yaptı. Tüm kanserlerin yüzde 43'ünden korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Baki, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin hayat felsefesi haline gelmesi gerektiğini belirtti.

Baki, kilo fazlalığı ile aşırı şişmanlığın (obezite) kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığını vurgulayarak, "Dünya genelinde yapılan araştırmalarda tüm kanserlerin yüzde 30'u kilo fazlalığı ve şişmanlık ile ilişkili bulunmuştur. Okul çağındaki her on çocuktan biri normal kilosunun üzerinde. Bu çocukların 30-45 milyonu şişman." dedi. Dr. Baki, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1.6 milyar yetişkinin aşırı kilolu ve bunların en az 400 milyonunun da şişman olduğunun altını çizdi. Baki, bu sayının 2015'te 2,3 milyarı bulacağını ve bunların 700 milyonunun da şişman olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Bu yıl dünyada kanserin ana temasının 'Doğru Besin, Bol Hareketle Gülümse Geleceğine' olarak belirlendiğine işaret eden Baki, "Beslenme şekli ve hareketsizlik birçok kanser türünün oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Yutak, karaciğer, pankreas, endometrium, meme ve bağırsak kanserleri ile aşırı kilo arasında dikkat çekici bir bağlantı bulunmaktadır. Kilo fazlası arttıkça kanser riski de yükselmektedir." ifadelerini kullandı.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizliğe neden olan bilgisayar oyunları ile televizyon karşısında uzun süre hareketsiz oturmanın kilo fazlalığına yol açtığına değinen Baki şöyle devam etti: "1985'ten 2005'e kadar Çin'deki 7-18 yaş arası öğrencilerde obezite yüzde 1'den yüzde 8.5'e yükseldi. 2002-2007 yıllarında Hindistan'da aşırı kilo ve obezite yüzde 16'dan yüzde 24'e çıktı."

Baki, Türkiye'de de şişmanlığın yetişkinlerde yüzde 18-25, çocuklarda ise yüzde 4- 9 oranlarında belirlendiğini sözlerine ekledi.

(CİHAN)