kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İngiltere bankacılığını sorguluyor

AA
Giriş Saati : 10.02.2009 09:57
Güncelleme : 10.02.2009 20:25
Yeni Haber
İngiltere'de iflas noktasına gelen iki bankanın görevinden ayrılan eski yöneticilerinin, Avam Kamarası'nın Hazine Komisyonu üyesi milletvekillerine, yaşanan finansal krizle ilgili bilgi verdiği bildirildi.

Devletin bankalara yönelik kurtarma operasyonunun merkezinde bulunan iki kuruluş olan Royal Bank of Scotland ve HBOS'un eski yönecileri Sir Fred Goodwin ve Andy Hornby'nin de aralarında bulunduğu bankacıların, bankaları devletin kurtarma operasyonuna mahkum ederek batma noktasına getiren hatalar üzerinde sorulan soruları yanıtlamak durumunda kalacakları belirtiliyor.

Özellikle Royal Bank of Scotland'ın yakın zamanda devletin 20 milyar sterlinlik kurtarma operasyonuyla ayakta tutulduktan sonra çalışanlarına 1 milyar sterlin tutarında temettü dağıtmaya kalkmasıyla yeniden gündeme gelen, bankalardaki bonus sisteminin de komisyonun bankacılara soracağı sorular arasında yer alacağı belirtiliyor.

Komisyonun daha sonra da devletin yardımına ihtiyaç duymadan ayakta kalan bankaların yöneticilerini dinlemeye başlayacağı bildirildi.

Bilindiği gibi devletin geçen sonbahar gerçekleştirdiği banka kurtarma operasyonu sonucunda Royal Bank of Scotland'ın yüzde 70'lik hissesi devletin eline geçmişti.

Devletin banka kurtarma operasyonu sırasında kurtarılan bankaların yöneticilerinin bu yıl temettü alamayacağı hükmü de şart koşulmuştu. HBOS'un da yüzde 40 oranındaki hissesi devletin elinde bulunuyor.

BANKA YÖNETİCİLERİ ÖZÜR DİLEDİ

İngiltere Avam Kamarası'nın Hazine Komisyonu üyelerinin bankaların neden güç duruma düştüğü ve devletin kurtarma operasyonuna hedef olduğu yolundaki sorularını yanıtlayan Royal Bank of Scotland ve HBOS'un yöneticileri, ''başarısız uygulamalarından dolayı üzgün olduklarını'' bildirdiler.

Halen devam eden komisyon oturumunda, bankacıların ayrıca, sektörü krize sokan ve bankaları kurtarılma noktasına getiren nedenler üzerinde görüşlerini anlattıkları da belirtildi.

Avam Kamarası'nın Hazine Komisyonu üyeleri, bu sabah başlayan oturumda, RBS'in eski genel müdürü Sir Fred Goodwin, Banka'nın eski yönetim kurulu başkanı Sir Tom McKillop, HBOS'un eski genel müdürü Andy Hornby ve eski yönetim kurulu başkanı Lord Stevenson'ı sistemdeki hataların giderilmesi için dinlemeye başladı.

Oturumda, eski banka yöneticilerine bankacılık sistemini krize sürükleyen unsurlar hakkındaki görüşleri soruluyor.