kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ENGİN ARDIÇ

Emperyalist olmadan duramaz

Son günlerde ilginç şeyler oldu: Hükümetin bazı yeminli düşmanları, bir Lübnanlı'nın "Osmanlı devleti yeniden kurulsun, Erdoğan da başımıza halife olsun" şeklinde saçmalaması üzerine, "işte biz dememiş miydik, bunlar hilafeti geri getirmeye çalışıyorlar" şeklinde yayın yapmaya yeltendiler...
Yeltendiler, ama laf ağızlarına tıkandı, çünkü "amigoluğunu yaptıkları partideki" seçim rezillikleri gündemin önüne çıkıverdi. Bu skandal daha da büyüyecek ve hepsini yutacak.
Bu arada, Osmanlılar tam "eyvah, Osmanlı İmparatorluğu yeniden kuruluyormuş" şeklinde tasalanmak üzereyken, yıkılıp gitmiş bir başka imparatorluk başını kaldırdı!
Putin'in "PAF takımı" sayılan Medvedev, kibarcası "eski Sovyet ülkeleriyle", açıkçası "Rusya'nın eski sömürgeleriyle" ortak bir ordu kuracağını açıkladı.
Bu ordu şimdilik on bin asker gibi bir "çekirdek güç" düzeyinde ama ileride büyüyecektir. Hele ellerinde atom bombası da olunca...
Yani, "bu kez komünist olmayan bir çeşit Varşova Paktı" yeniden gündeme geliyor!
Avrasya Ekonomik Topluluğu'nu da, "komünist olmayan bir çeşit Comecon" sayınız tabii...
Rusya, iki yüz yıl deneyip de batırdığı Çar imparatorluğunu, yetmiş yıl deneyip de batırdığı Sovyet imparatorluğunu, yirmi yılda "azıcık biti kanlanınca" bu kez yeniden ve daha başka bir düzeyde denemek, yeniden üretmek istiyor... Eh, diyalektik diye de buna derler!
Böyle olacağı belliydi. Doksanlı yılların başlarında hepimiz "bunlar düştüler ama yirmi-otuz yıl içinde yeniden kalkarlar" diyorduk...
Çünkü temelde "emperyal" bir devlettir, başka türlü yaşayamaz. Ruhu böyledir.
Bizim gibi "misyonunu kolaylıkla reddedebilen" bir ülke değildir Rusya. Tarihini çöpe atmaya da kalkmaz bizim gibi.
"Araplar bizi beğendiler, eyvah, başımıza dert alacağız" türünden aşağılık kompleksi ancak bize özgüdür.
Onlar büyüklük kompleksiyle aşağılık kompleksi arasında sarkaç gibi gidip gelmiyorlar. Uçsuz bucaksız topraklarıyla, neredeyse sınırsız doğal kaynaklarıyla, insan malzemesiyle, askeri gücüyle, diliyle, edebiyatıyla, sanatıyla, derin ve içli uygarlığıyla büyük olduğunu zaten biliyor Rusya, bu konularda bizim gibi kuşkuya kapılmıyor...
Hiçbir Rus'un da "eyvah imparatorluk yeniden kurulmak isteniyor" diye panikleyeceğini sanmam!
Böylece "pusulasını şaşırmış" NATO da dengelenecek ve dünya yeniden iki kutuplu olmaya yönelecek. Buna Çin'i ve İslam dünyasını da katınız, dört kutup eder. Avrupa Birliği'ni de sayarsanız, dört buçuk... Elbette bu sefer Rus imparatorluğunun "Doğu Avrupa ayağı" olmayacak, o kırk yıl sürdü ama zaten "arızi" bir durumdu.
Bizde de bu yeni Rus zagonuna "eklemlenmek" isteyenler vardı, yargılanıyorlar, bir kısmı kodeste...
Çünkü Amerika da emperyalist bir devlettir ve kendi bölgesinde borusu, sesi kimi zaman çok güçlü kimi zaman daha zayıf da çıksa, her zaman öter. Avrasya ordusunu engellemeye gücü yetmez ama kendi çöplüğünden bu saflara katılmak isteyecekleri dümdüz ediverir.
Şaşkınlar... Boylarından büyük işlere kalkışmasalardı, "blok değiştirmeye" yeltenmeselerdi, "vaktiyle yemiş oldukları haltlar" da ortalığa dökülmeyecekti!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın