kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ERDAL ŞAFAK

PKK'yı bitirmek

Sri Lanka'da 1982'den beri silahlı mücadele veren ayrılıkçı "Tamil Kaplanları" örgütünün yolun sonuna gelmekte olduğunu ve PKK'nın da böyle bir sonla karşılaşmasının uzak olmayabileceğini anlatan dünkü yazımıza her zamankinden çok tepki geldi.
Sağduyulu okurlarımız Türkiye'yi 25 yıldır uğraştıran bölücü terörün kökünün kazınacağına olan inançlarını ve umutlarını ilettiler. Örgüt sempatizanları ise bol küfürlü iletilerle "Avucumuzu yalayacağımızı" iddia ettiler.
Peki PKK gerçekten bitirilebilir mi? Bir süre önce bu konuyu ele aldığımız bir yazımızda terör bitse bile PKK'nın bitmeyeceğini savunduk. Bugün de aynı görüşteyiz. PKK bitmez; silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapan, haraç toplayan, fidye için adam kaçıran organize suç örgütüne dönüşür. Tıpkı FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gibi. Böylece mücadele görevi de Silahlı Kuvvetler'den Emniyet Genel Müdürlüğü'ne geçer.
İkinci soru: PKK terörü yakın bir gelecekte bitirilebilir mi? Bitirilmesini sağlayacak tüm koşullar hazır mı?
Söz konusu olan siyasi kararlılıksa, evet. Silahlı Kuvvetler'e yetkiyse, hükümetin bilgisi dahilinlarde tüm meşru operasyon için, evet. Mücadele için gerekli silah ve donanımsa, kesinlikle evet.

Avrupalı dostların maşası
Ama bitirmek için bunlar yeterli değil. Bir de örgütün dış desteğinin ve para kaynaklarının kurutulması gerekiyor. Türkiye işte o konuda bugüne kadar onca uğraşına rağmen tam sonuç alamadı. Çünkü dostlarımız, haydi adını koyalım, bazı AB ülkeleri PKK'ya destek vermeye devam ediyorlar. Bazıları gizli, bazıları açık açık. Bölücü terör örgütünü dış politikalarının bir aracı olarak kullandıkları için.
Doğrusu bu desteğe de kılıf bulmakta da zorlanmıyorlar.
Örneğin Belçika'da "Sputnik Davası" kasıtlı ve bilinçli biçimde yapılan usul hataları sonucu zaman aşımına uğratıldı ve düşürüldü. Dava, malum, Med TV'nin (Roj TV'nin ilk adı) finansmanı için yasadışı yollardan elde edilen 50 milyon dolar değerindeki 6 adet safir taşı ile 2 milyon dolar nakit paraya el konulmasıyla ilgiliydi. Dava düşünce kara para olduğunu herkesin bildiği 52 milyon dolar PKK'ya geri verildi. (Roj TV şimdi Danimarka'dan yayın yapıyor. Hem de iki kanaldan. Biri Yunanistan'ın "Hellas Sat 2" uydusu, diğeri ise tüm Avrupa'yı kapsayan ve merkezi Paris'te bulunan "Eutelsat" yayın ağına ait "Hot Bird" uydusu.)
Aynı şekilde Paris'te de PKK'nın uyuşturucu ticaretinden elde ettiği 300 bin dolara bir döviz büfesinde avroya çevrilirken el konuldu ama örgütün gözaltına alınan Fransa'daki yöneticileri bir süre sonra serbest bırakıldı. Gerekçe: Avrupa'daki Kürt topluluğunu kızdırmamak! Ama asıl neden başkaydı; gözaltına alınanlar, Fransız gizli servisi hesabına çalıştıklarını itiraf etmişlerdi. Buyurun size dostlarımızın PKK'ya desteklerinin bir başka nedeni.
Avrupa'da çare tükenir mi; alın bir formül daha: Siyasiler "Terör örgütü" ilan ediyor ama hemen ardından yargı aklıyor. Belçika'nın DHKP-C'ye yaptığı gibi.

Obama ile değişebilir mi?
Dün bize Avrupa'nın PKK'yı koruyup kollamasını örneklerle anlatan üst düzey bir hükümet yetkilisine, Obama döneminde olumlu bir değişiklik olup olmayacağını, örneğin ABD'nin NATO'da birlikte yer aldığımız bu ülkelere "Müttefikliğin gereğini yerine getirmeleri için baskı yapıp yapmayacağını" sorduk. İç çekerek, "Umalım ki öyle olsun" dedi. Ama Sri Lanka örneği nedeniyle biz umutluyuz. Şöyle:
ABD yönetimi yüz binlerce Tamil'in yaşadığı Avrupa ülkelerine ve Kanada'ya baskı yaparak Tamil Kaplanları'nın para kaynaklarını kestirdi. Daha sonra İsrail ve Pakistan üstünden Sri Lanka ordusuna en gelişmiş silahların aktarılmasını sağladı, kendisine tam bir "İstihbarat işbirliği"ne girdi. Amaç, ABD'nin Sri Lanka Büyükelçisi Jeffrey Lunstead'ın ifadesiyle, ayrılıkçı terörü bitirmek için orduyu " Daha güçlü, daha muktedir ve daha kararlı yapmak "tı. Aynı Lunstead, Sri Lanka ordusunun geçen ay başlattığı operasyonun arefesinde, "ABD olarak Sri Lanka'nın artık bu sorundan kurtulmasını bekliyoruz" diyerek açık çek verdi.
Sri Lanka da çeki iyi değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapakse dün "Tam zaferin eşiğindeyiz. Birkaç gün sonra Tamil Kaplanları tümüyle çökertilmiş olacak" dedi. Darısı PKK'nın başına!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın