kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ERDAL ŞAFAK

PKK ve Tamil Kaplanları

Sevgili medyamız pek ilgi göstermiyor ama, Hint Okyanusu'ndaki bir devlet Türkiye'dekiyle inanılmaz benzerlik gösteren bölücü terörle savaşı kazanmak üzere.
Konumuz: Sri Lanka ve ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütüyle 25 yıllık mücadelesi.
Sri Lanka'nın 21 milyonluk nüfusunun yüzde 75'ini Singalalar, yüzde 20'sini de Tamiller oluşturuyor. (Türkiye'deki etnik dağılım da aşağı-yukarı aynı.)
Tamiller uzun süredir dillerinin resmen tanınmamasını gerekçe göstererek kültürel haklarından yoksun bırakıldıklarını iddia ediyorlar. 1970'lerin sonunda bir grup Tamil genci "Tamil Kaplanları" adını verdiği gizli bir örgüt kurdu. (PKK da aynı tarihlerde kuruldu!) Örgüt 1982'de bağımsızlık talebiyle silahlı mücadele başlattığını açıkladı. (PKK ondan 2 yıl sonra ilk silahlı eylemlerini yaptı.)
Başta güçlü bir desteği yoktu. Ama uyguladığı yöntemlerle (Her aileden bir gencin saflara katılması zorunluluğunu getirmek, kabul etmeyenleri "İbret olsun diye" öldürmek gibi) zorla bir taban yarattı. (Acaba PKK'dan esinlendi, yoksa PKK'ya model mi oldu?)
"Tamil Kaplanları" halkın yoksulluğunu, geri kalmışlığını da sömürerek ilk yıllarda epey başarılı oldu. Bölgenin coğrafi yapısı da (Sık ormanlarla kaplı dağlık bir bölgede üslendi) güçlenmesinde etkili oldu. Tabii dış yardımlar da:
Komşu ülke, bölgesel güç Hindistan'da önemli bir Tamil topluluğu yaşıyor. Hatta bir eyalet onların adını taşıyor ve onlar tarafından yönetiliyor: 60 milyon nüfuslu Tamil Nadu eyaleti! (Buyurun bir ortak yön daha!) Hindistan'daki Tamiller ile Sri Lanka'daki Tamiller arasındaki akrabalık ya da kardeşlik sayesinde "Tamil Kaplanları" silah ve lojistik destek sıkıntısı çekmedi.
Ayrıca Sri Lankalı yüzbinlerce Tamil, Avrupa ülkelerinde, İskandinavya'da, Avustralya'da, ABD'de yaşıyor. Örgüt oralarda kurduğu dernekler aracılığıyla yurt dışındaki Tamiller'den "Devrim vergisi" adıyla haraç topluyor. (Benzerliğin bu kadarı!)
Sri Lanka devleti çeşitli tarihlerde çıkardığı aflarla, eve dönüş yasalarıyla, silah bırakıp siyasal hayata katılma çağrılarıyla barışçı çözüm bulmaya çalıştı. Olmadı. Tam tersine, örgüt her girişime terörü daha da tırmandırarak yanıt verdi. 25 yılı aşan çatışmaların bilançosu ağır, çok ağır: 70 bin ölü. (Türkiye'dekinin iki katı.)

Kaplanlar'ın Kandil'i düştü!
Sonunda kendini "Ulusalcı sosyal demokrat" diye tanımlayan Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse'nin sabrı taştı ve orduya "Tamil Kaplanları'nı bitir" emrini verdi. Tam yetkiyle!
Bu emir üstüne silahlı kuvvetler geçen ay saldırıya geçti. Ayrılıkçı örgütün denetlediği bölge hem tam ablukaya alındı, hem de karadan, havadan ve denizden topa tutuldu. Sonuç: Örgütün denetlediği bölge bir ayda 18 bin kilometrekareden 200 kilometrekareye indi. Biz bu yazıyı hazırlarken, örgüt lideri Velupillai Prabhakaran'ın karargahının da (Yani, "Tamil Kaplanları'nın Kandil'i!") ele geçirildiği, kalan bir avuç bölücü teröristin mücadelelerini intihar saldırılarıyla, canlı bomba eylemleriyle sürdürmeye karar verdikleri haberleri geliyordu.
Tüm istihbaratçıların ve gözlemcilerin "Dünyanın en güçlü, en iyi örgütlenmiş, yenilmesi imkansız ayrılıkçı hareketi" diye niteledikleri Tamil Kaplanları'nın çöküşünün birden fazla nedeni var.
* Öncelikle elbette Sri Lanka silahlı kuvvetlerinin -siyasi iradenin de açık çekiyle- kusursuz ve kararlı bir operasyon düzenlemesi.
* İkincisi örgütün acımasızlığıyla, kendi halkına bile uyguladığı şiddetle ve suç örgütüne dönüşmesiyle (Her türlü kaçakçılık, haraç, cinayet) hem Tamiller'in, hem de uluslararası kamuoyunun desteğini yitirmiş olması.
* En önemlisi, dünyada şiddete dayalı bölücü hareketler döneminin sona ermesi zamanı geldiğine hükmeden dış güçlerin, bu tür örgütlerin üstünü çizmeye başlamaları.
Hiç kuşkunuz olmasın, PKK'yı da Tamil Kaplanları'nın sonu bekliyor. İki bölücü terör örgütü de 25 yıl boyunca ortak senaryoyu uyguladıklarına göre, final sahnesinin de aynı olması kaçınılmaz. Dağdakiler farkındalar bilmiyoruz ama, altlarındaki halı çekilmeye başladı bile.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın