kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yaşadığı Milano'da 80 yaşında hayatını kaybeden ünlü diva Leyla Gencer'in, cenazesi vasiyeti gereği yakılmış külleri, Ortaköy'den boğazın sularına bırakılmıştı.

Diva'nın mirası İKSV'ye

Neslihan KESKİN - SABAH
03.02.2009
Yeğeni Adil İbrahim Çeyrek, vasiyetnamenin iptali için açtığı davadan vazgeçince Leyla Gencer'in paha biçilemeyen sanat eserleri, gayrimenkulleri, özel eşyaları ve bankalardaki hesapları İKSV'ye kaldı..
Dünyanın "La Diva Turca" olarak alkışladığı 20'nci yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer'in, bütün mirası İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) oldu. Leyla Gencer, İtalya'daki Milano'daki evinde 10 Mayıs 2008 tarihinde solunum ve kalp yetmezliğinden 80 yaşında hayatını kaybetti. Gencer'in 2008 yılı başında hazırladığı vasiyetname, ölümünün ardından Milano Başkonsolosluğu tarafından Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi. Gencer hazırladığı vasiyetnamede, Nişantaşı'nda bulunan dairesi ile içindeki eşyaları, bankada bulunan hesaplarını ve Gaveau marka piyanosunu İKSV'ye bıraktığını belirtti. Müzik ve tiyatro ile ilgili belge ve kitapları, Muhsin Ertuğrul, Gavezzeni, Tullio Serafin gibi dünyaca tanınmış sanatçılarla yapılan yazışma ve mektupları, ödüller, altın sikkeler, madalyonlar, heykelcikler, onur parşömentlerini de İKSV'ye bağışladığını vasiyetnamesinde belirten Leyla Gencer, bu özel eşyalarının İKSV'nin merkezinde adının verileceği bölümde sergilenmesini istediğini belirtti.

BAZI EŞYALAR DA AKADEMİ'YE
Gencer, sadece kendisine ait yağlıboya tabloyu, adına basılan Türk Lirası'nı ve tiyatroda kullandığı bir miktar takıyı de hocalık yaptığı La Scala Akademisi Müzesi'ne bağışlamıştı. Gencer'in yeğeni Adil İbrahim Çeyrek, vasiyetnamenin iptali için dava açtı. Ancak, Çeyrek'in davadan vazgeçmesi ile Gencer'in paha biçilemeyen sanat eserleri, gayrimenkulleri ve bankalardaki hesapları İKSV'ye kaldı.