kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Yarının Suudi Arabistan'ı hangi ülke olacak?

Lityum doğada bulunan yoğunluğu en düşük metal. Isı kapasitesi en yüksek element olması özelliği lityumu birçok ısı değişimi işlemlerinde yani pillerde kullanılmasına olanak veriyor. Cep telefonları, diz üstü bilgisayarlarında lityum iyon piller kullanılıyor. Ayrıca anti depresan ilaçlarda da kullanım alanı buluyor.
Lityumum kullanıldığı bir başka sektör de otomotiv. Firmalar uzunca bir süredir eletrikli otomobillerde lityum iyon aküleri tercih ediyor. Ancak şimdi yepyeni bir dönem başlıyor. Kriz nedeniyle darboğaza giren otomotiv firmalarına çevreci elektrikli araçlar üretme şartıyla destek verilmesi, lityumun önemini artıracak. Dev firmaların elektrikli araç üretimine yönelmesi, talebi patlatacak.
Böylece otomotivde petrolün yerini lityum alacak. Lityum talebinin artması üretici ülkeleri öne çıkaracak. Bugün dünyada ABD, Kanada, Rusya, Şili, Çin ve Zimbabve lityum üreten ülkelerin başında geliyor. Ancak, yapılan son araştırmalarla dünya lityum rezervinin yüzde 50'sinin Bolivya'da olduğu ortaya çıktı. Gözler Bolivya'ya çevrildi. Dünyanın lityum zengini Bolivya, bir gün geleceğin petrol zengini Suudi Arabistan'ı olacak. Yeni bir enerji kaynağı bulunana kadar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın