kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
SİVİL ÖLÜMLERE PROTESTO Dün NATO ve ABD askerlerini taşıyan bir konvoya düzenlenen intihar saldırısında sadece bir Fransız askeri hafif yaralandı. İntihar saldırganı ölürken, 2 sivil de hafif yara aldı. Öte yandan, halk ABD operasyonunda hayatını kaybeden siviller için gösteri düzenledi.

Afgan cephesi Obama'yı zorluyor

02.02.2009
Obama'nın ülkeye 30 bin asker konuşlandırma açıklamasına hafta sonunda iki Taliban lideri, "NATO ve ABD güçlerine saldırılarımız artacak" cevabı verdi. Ve NATO kuvvetleri dün iki ayrı noktada hedef oldu..
ABD'nin çiçeği burnunda yeni başkanı Barack Obama ülkesinin yeni "teröre karşı savaş" stratejini açıklarken en önemli hedeflerinin Afganistan olduğunu söyledi. Yemin ederek göreve başlamasından sadece 2 gün sonra Pakistan ve Afganistan'dan sorumlu özel temsilci atayarak bu bölgeye verdiği önemi netleştirdi. 2002 yılında ABD'nin Taliban yönetimini devirmesi sonrası özellikle geçtiğimiz yıl ortalarında ülke genelinde etkinliği artıran Taliban, Obama'nın yeni hedefi olma konusunda sessiz kalmayacağını bu hafta sonu net bir şekilde ortaya koydu.

RUSYA GİBİ OLACAK
Obama'nın yeni Afganistan stratejisi doğrultusunda bir yıl içinde bölgeye 30 bin yeni AB askeri geleceğini açıklamasına Taliban lideri Molla Muhammed Resul sert cevap verdi. El Cezire televizyonunda yayınlanan konuşmasında Resul, "Buraya daha mı çok asker getirecekler. O zaman Taliban da savaşçı sayısını artıracak. Her adımlarına en sert şekilde cevap vereceğiz. Saldırıları artıracağız" dedi. Taliban sözcüsü Yusuf Ahmed de Obama'nın ABD'nin birliklerini Afganistan'dan çekmesi gerektiğini yoksa akıbetlerinin 1980'lerde Afganistan'ı işgal eden Sovyetler Birliği ile aynı olacağını söyledi.

OBAMA'YA CEVAP
Açıklamaların ardından dün sabah saatlerinde NATO ve ABD kuvvetlerini taşıyan konvoya intihar saldırısı düzenlendi. Vandak'tan başkent Kabil'e doğru yol alan konvoyun hedef olması Taliban'ın Obama hükümetine sert cevabı olarak yorumlanıyor. Henüz geçen ay sonunda ABD'nin Vandak'a ek 3 bin asker konuşlandırdığını hatırlatan bölge uzmanları, 7 yıldır iyileşme görülmeyen Afganistan'da ABD'nin daha zor günler göreceği yorumunu yapıyor.
Haberin fotoğrafları