kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İsrail'e savaş suçu davası açılabilir mi?"

Giriş Saati : 02.02.2009 11:38
Güncelleme : 02.02.2009 22:42
Yeni Haber
Times'a göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli ordu komutanlarını savaş suçlarından yargılama olanağı olup olmadığını inceleyerek, "Suçlamalar geçen ay yoğun sivil nüfus bulunan bölgelerde beyaz fosfor kullanımına ilişkin. Filistinli gruplar bu ay Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarında, savcı, İsrail mahkemeye taraf olmadığından ülke üzerinde yargı yetkisi bulunmadığını bildirmişti. Şimdiyse, UCM Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Times'a Gazze'deki suçlara ilişkin olarak Filistin mahkemelerinin yargı yetkisi olanaklarını araştırdıklarını söyledi. Filistinli gruplar suçların işlendiği topraklarda devletin fiilen Filistin yönetimi olduğundan hareket etmişlerdi. Moreno Ocampo, 'mahkemeye bir ülkenin başvurması gerekir. Grupların iddiası da Filistin yönetiminin gerçekte ilgili devlet olduğu' dedi. Filistinlilerin savları kısmen, İsrail'in 2006'da Gazze'den çekildikleri bu nedenle de bölge konusunda uluslararası hukuk önünde sorumlu olmadıkları iddiasına dayanıyor" deniliyor.

Times, başvurunun henüz yetki olup olmadığı yönünden incelendiğini belirtiyor; ancak önemli sonuçları olabileceğini kaydederek, "Mahkeme başvuruyu reddederse, bu Filistinlilerin kendilerini içinde buldukları hukuki kara deliğin teyidi olacak. Ancak bu durum İsrail'in sınırlarının dibinde bir Filistin devleti olmasından neden korktuğunu da açığa çıkarıyor.

Roma Anlaşmasını imzalamış bir Filistin devleti, şimdiki mücadelelere gerek kalmadan İsrail'in suç işlediği iddialarını mahkemeye taşıyabilecek. İsrail için bir çözüm yolu, kendi komutanlarını soruşturarak belirlenen suçlardan yargılaması. Bu şekilde meselenin uluslararası hukuk yörüngesine girmesinin önüne geçilmiş oluyor" ifadelerine yer veriliyor.

İHA